Guide: Här är vegetariska livsmedlen du bör undvika – för miljön
Allt fler väljer att äta mer vegetariskt och många anger i studier att de väljer att göra det för klimatets skull. Men nu vill Världsnaturfonden, WWF, göra oss uppmärksamma på att det även bland de vegetariska alternativen finns livsmedel som vi ska vara försiktiga med för att skona miljön.
För att vi lätt ska kunna se vad som är fritt fram att äta och vad vi ska vara försiktigare med för att vara snälla mot klimatet har WWF gjort en guide där man listar råvaror i olika kategorier. Efter att ha tittat på fyra olika kriterier – klimat, biologiska mångfald, bekämpningsmedel och vatten.
Grön kategori står för att det är bra val som man gärna kan äta, gul för sådant som vi kan äta ibland och orange för råvaror vi ska vara försiktiga med och helst inte äta så mycket av.
Det här kan du gärna äta mycket av
På den gröna fritt fram-listan hamnar de flesta baljväxter, som bönor, linser och ärtor. Även tofu, vegokött och bönbiffar går bra. Liksom de flesta spannmål. Svenska grönsaker som gurkor och tomater går bra att äta mycket av, liksom blåbär plockade i vår natur.
Det här ska du vara försiktig med
På WWF:S gula lista, det vill säga över råvaror du ska vara försiktig med hamnar följande.
Spannmål och rotfrukter:
- Quinoa
- Ris
- Sötpotatis
Frukt och bär:
- Apelsin
- Bananer Rainforest Alliance
- Blåbär, odlade
- Citron och lime
- Clementiner och mandariner
- Dadlar eko
- Grapefrukt
- Hallon
- Jordgubbar
- Kiwi
- Mango eko
- Melon
- Persikor och nektariner
- Plommon
- Päron Sydamerika
- Vindruvor
Grönsaker och svamp:
- Aubergine
- Avokado eko
- Broccoli, Europa
- Gurka, Europa
- Ingefära
- Isbergssallat, Europa
- Kronärtskocka
- Oliver eko
- Paprika
- Sparris, Europa eko
- Spenat, Europa
- Champinjoner
- Tomater, Europa
- Vitlök
Ris kräver stora mängder vatten att odla fram och har förhållandevis hög klimatpåverkan. Ersätt emellanåt med till exempel mathavre. Ekologiskt ris går bra att äta oftare.