Kopparbrist? Här är mineralrika maten med mest koppar
Koppar är ett av många viktiga spårämnen som kroppen behöver. Och även om det idag är ovanligt med kopparbrist så kan brist på mineralet få allvarliga konsekvenser som det kan vara bra att känna till!
Forskningen kring koppar och dess påverkan på människor är fortfarande knapphändig och motsägelsefull. Det finns studier som visar att koppar skyddar mot hjärt-kärlsjukdom, men det finns också forskning som visar att för mycket koppar kan skada hjärtat istället. Detsamma gäller forskning kring koppar och risken att utveckla alzheimers.
Varför behöver man koppar?
Koppar är nödvändigt bland annat för att det tillhör en rad enzymer som håller ämnesomsättningen i schack men det är också väldigt viktigt för att omvandla järn till en form som kroppen kan absorbera vilket är livsnödvändigt för att syreomsättningen ska fungera. Dessutom har koppar en viktig del i immunförsvaret, nervsystemet, och behövs för hjärnans utveckling och bildandet av bindväv och blodkärl.
Koppar bidrar även till den naturliga pigmenteringen av hår och hud, och är vanligt i tillskott för just hår och hud.
Symtom på kopparbrist
Brist på koppar är ovanligt idag i Sverige, och förekommer oftast i samband med celiaki (glutenintolerans) eller andra tarmsjukdomar. Kopparbrist kan dock leda till anemi, blodbrist, och onormal benbildning hos barn, samt onormal hjärnfunktion hos vuxna.
Vanliga symtom på kopparbrist är:
- Extrem trötthet
- Ljusare fläckar eller fält på huden
- Högt kolesterol
- Problem med bindväv som påverkar ligament och hud
- Benskörhet
- Försämrad balans och koordinationsförmåga
- Ökad infektionskänslighet
Symtom på kopparförgiftning
Att man råkar ut för kopparförgiftning på grund av för stor mängd koppar i kroppen är inte heller särskilt vanligt. Den som lider av sjukdomen Wilsons sjukdom har dock ökad risk. Även gamla kopparrör i vattenledningar kan släppa ifrån sig för stor mängs av metallen. Detta kan leda till:
- Diarré
- Kräkningar
- Kramper
- Illamående
- Buksmärtor
- Leverskador
Nyfödda är extra känsliga mot höga kopparhalter.
Här är maten med mest koppar?
Koppar finns framför allt i inälvsmat och lever. Även i skaldjur, nötter och kakao. Måttliga mängder finns vanligtvis i kött, fisk, grönsaker och spannmål. Vi får även i oss koppar genom vanligt kranvatten. När du lagar mat eller förvarar maten i gamla/antika koppar- eller mässingskärl kan koppar avsöndras från kärlen.
Livsmedelverket rekommenderar att man inte använder varmt vatten från kranen som dricksvatten, och att man låter vattnet spola någon minut innan man dricker av det, då har lösa kopparämnen spolats ut. De rekommenderar heller inte att man använder gamla kopparkärl för att förvara maten, eftersom det kan avge mer av tungmetallen än kroppen mår bra av.
Hur mycket koppar behöver man?
Så här mycket koppar behöver barn, kvinnor och män dagligen, enligt Livsmedelsverket.
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har satt en övre gräns för acceptabelt intag på 5 mg per dag.
Källa: Livsmedelsverket, National Institutes of health, Healthline Foto: TT
…
Läs mer:
Här är maten med mest kalium – mineralet som är SÅ viktigt
Ditt sötsug kan vara mineralbrist – så tolkar du signalerna rätt
Vitaminer och mineraler som är viktiga över 60
…