Frukten och grönsakerna med minst kolhydrater
Kolhydrater är vår viktigaste källa till energi och är ett samlingsnamn för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter.
Idag är det dock många populära dieter som helt eller delvis väljer bort kolhydrater. Till exempel LCHF, Keto-dieten och periodisk fasta. Men går man på livsmedelsverkets rekommendationer och vetenskapliga studier gäller det snarare att välja rätt sorts kolhydrater - än att helt utesluta dem.
Så väljer du rätt kolhydrater
Sådana kolhydrater är fullkornsvarianter av bröd, pasta och flingor, och fiberrik mat som grönsaker, frukt och baljväxter. Dessa, mer långsamma kolhydrater har en skyddande effekt mot cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2 diabetes. De bidrar också till att hålla en jämn kroppsvikt.
Vill man ändå ha koll på hur mycket kolhydrater man får i sig kan denna lista var till hjälp.
Frukt utan kolhydrater
Frukt är en viktig del av kost- och näringsintaget, särskilt om man är fysiskt aktiv. Det kan dock vara bra att känna till variationen när det kommer till kolhydrater. En banan innehåller till exempel tre gånger så mycket kolhydrater som samtliga bär och dubbelt så mycket som ett päron.
Livsmedel med mindre än 1 g kolhydrater per 100 g räknas som kolhydratfria. Till dessa hör följande frukter och bär:
- Passionsfrukt, 1 st
- Blåbär, 1/2 dl
- Granatäpple, 1/2
- Björnbär, 1 dl
- Hallon, 1 dl
- Jordgubbar, 1 dl
- Physalis
Grönsaker utan kolhydrater
Vikten av att få i sig grönsaker i alla dess former och färger, har nog ingen undgått. Men precis som med frukter kan kolhydratsmängden variera ganska rejält. Potatis och vissa andra rotfrukter innehåller betydligt mer kolhydrater än kål, gröna blad och ärtor av olika slag.
Till de kolhydratfria grönsakerna räknas:
- Gurka (som egentligen är en ört)
- Paprika
- Tomater
- Vitkål
- Broccoli
- Blomkål
- Rättika
- Rädisa
- Alla typer av bladgrönt som sallad, spenat och ruccola.
Är det farligt att utesluta kolhydrater?
När man slutar med kolhydrater blir man först trött, slö och kan till och med få influensaliknande symtom. Det är inte farligt för en vuxen person att utesluta kolhydrater. Det man däremot bör vara noga med är att äta rätt mängd proteiner och fett, så att hjärnan får energibehovet tillgodosett.
Källa: Livsmedelsverket