Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

MåBra-läsarna: Maten ger oss dåligt samvete

24 jan, 2010
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För ett tag sedan ställde vi frågan: Får du dåligt samvete om du ätit ”för mycket”? Hälften av er läsare svarade att ni alltid får ångest om det blivit för mycket av det goda, medan 41 procent uppgav att ni får ångest ibland. Av 1100 svarande var det bara drygt 100 stycken som svarade att ni äter vad ni vill utan att få dåligt samvete.

MåBra:s bloggare och Hollywood-PT Tanja Djelevic vet hur det är att träna människor med höga krav – och har en lista med knep som hon brukar använda när mat- och träningsångesten dyker upp hos klienterna.

Det här är mindful eatingBrand logo
Det här är mindful eating

Så här skriver Tanja i sin blogg:

Så här mitt i mörkret (efter jul, när temperaturen sjunker, och matångesten stiger) så brukar jag pytsa ut fallskärmar och stödkäppar för att dämpa ångesten hos mina klienter.

Annons

1 Det är din RÄTT att må bra i själen, kroppen och hjärtat. Den som håller i rodret är faktiskt du själv. Om det är svårt att finna motivation i början, hitta likasinnade, och segla båten tillsammans.

2 Rädsla inför vad det är du ska påbörja är ofta det STÖRSTA hindret. Ångesten att man ska misslyckas med sin plan kan vara så stor att man aldrig påbörjar ett program som funkar. Sitt ned och ge dig en stund att undersöka vad som står i vägen for dig, hitta en plan som funkar och du verkar lita på, och hoppa ombord.

3 Siffrorna på vågen visar inte mycket. Det ar viktigare att du mår bra på din nya resa, än att du fokuserar på tekniska redskap, som inte har en aning om hur du mår, och ännu mindre hur mycket du förändrat din kroppskomposition (när fettet försvinner, och musklerna växer, så blir kroppen tyngre).

4 Mat är en av de mest potenta beroendena, eftersom man måste äta for att överleva. Gör vad som behövs for att välja rätt mat, och ät när kroppen behöver bränsle och inte när den är ledsen, glad, förvirrad.

Annons

5 Innan man kan ändra på sig själv, så måste man förändra vad man omgiver sig med. Rensa skafferiet, studera näringsvärde på mat, och fyll köket med godsaker som är nyttiga och energigivande. Gör det mindre möjligt att äta onödigt.

6 Ingen har någonsin gjort en stor förändring vad gäller kroppsvikt eller livskraft, om man inte har satsat stort och jobbat hårt. Gör en plan, följ den, skaffa en partner att ta med på din resa. En prövning i viljestyrka och tålamod!

7 Att försöka leva ett liv helt utan snedsteg är helt omöjligt, eller kanske bara till för munkar. Ta livet för vad det är utan att vara hård mot dig själv, och belöna dig istället när det går riktigt bra. Skaffa tex en burk, där du gör donationer for en drömresa, varje gång du känner att du varit extra duktig på att följa din nya livsplan.

8 Den bästa motiveringen är din egen lycka och välmående. Kom ihåg att om du bestämt dig för att gå ner i vikt, och leva hälsosammare, så gör det först och främst för din egen skull!! Det är din egen kärleksaffär med dig själv, den bästa som finns!!

Läs mer om träning och välmående i Tanjas blogg.


Tyck till: Är det sunt att få dåligt samvete av maten? Hur gör du för att slippa det dåliga samvetet?


Annons