Fråga experterna MåBra i klimakteriet Alla artiklar med Anders Hansen Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

MåBra:s viktcoach Marie Tegnér: Riktigt smart!

20 jul, 2010
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– Vitsen med nya ViktVäktarna är att göra smarta val. Att välja nyttig och mättande mat är inte bara ett bra sätt att få valuta för dina ProPoints. Det är också en säkerhetsåtgärd som hjälper dig att stå emot frestelser. Är magen mätt drabbas du inte lika lätt av toksug mellan måltiderna, förklarar Marie Tegnér, MåBra:s viktcoach.

– Förr ”kostade” vissa frukter lika mycket som en kaka. När handen var på väg till kakfatet kunde man tänka: ”Äsch, vaniljdrömmen ger lika många points som en banan. Spelar ingen roll vad jag väljer…” Nu spelar valen roll. Bananen kostar ingenting men ger dig bra näring. Vill man äta den onyttiga kakan får man knapra på sin ProPoints-ranson.

– Man bör dock tänka på att inte enbart styra efter ProPoints och grönmarkerade livsmedel, säger Marie Tegnér.

– Fettsnåla fiskar som torsk, gös och hoki är gröna medan lax som innehåller livsviktigt omega 3-fett inte är grönmarkerad. Det betyder inte att vi ska undvika lax, poängterar Marie.

– Lax är en bra fisk men den ger trots allt mer energi än mager fisk i form av fett, därför får man hålla lite koll på portionerna.

– För fruktälskare gäller det också att ha lite koll, även om frukter är fria och alltid bättre val än mackor och bullar. Om du äter överdrivet mycket frukt kan det hända att du inte får en lika effektiv viktminskning som du kanske önskar. Det nya programmet visar dina bästa val, men det är du som måste välja smart!


Annons