Mår vi verkligen bättre utan gluten?
Att äta glutenfritt är nödvändigt för många, när det finns en uttalad allergi eller intolerans. Men många väljer att haka på trenden för hälsans skull, är det rätt eller fel? MåBra låter experterna Staffan Lindeberg, läkare och forskare inom allmänmedicin och Anneli Ivarsson, överläkare och celiakiforskare, presentera sina åsikter.
Allt fler skippar gluten trots att de inte är intoleranta. Är det bra för hälsan?
Staffan Lindeberg:
– Ja, jag menar att vi mår bättre utan gluten. Jag har träffat många patienter, framför allt med IBS och reflux (sura uppstötningar), som blir bättre om de tar bort spannmål som vete ur sin kost. Det finns också svensk forskning som visar att försöksdjur som får gluten blir tjockare än de som inte får det. Gluten ger möjligen en sämre mättnadskänsla och min erfarenhet är att det också är svårare att hålla vikten om man äter bröd och pasta. Men rent vetenskapligt är det inte helt klarlagt att det är just gluten ensamt som driver på sjukdomar. Det kan vara något annat ämne i vete och andra spannmål som är problematiskt för vår hälsa. Därför tycker jag inte att man ska byta ut till exempel bröd med gluten mot bröd utan gluten. I stället kan man ersätta spannmål med grönsaker, rotfrukter och frukt, säger Staffan Lindeberg.
Anneli Ivarsson
– Nej, det finns inget som tyder på att personer som inte har celiaki, glutenintolerans, mår bättre utan gluten i kosten. Att ta bort gluten är en trend och man blir varken friskare eller smalare av den. Däremot tror jag att vi mår bättre om vi äter mindre vitt mjöl. Men målet är inte att ta bort allt vitt mjöl, en del kan vi byta ut mot grövre mjölsorter med mer fibrer, säger Anneli Ivarsson och tillägger:
– Man behöver få en diagnos på glutenintolerans, vilket man inte kan få om man tar bort gluten ur kosten innan man gör prover. Då visar proverna fel. Och utan en vårdkontakt är det svårt att hålla en strikt glutenfri diet på sikt.
Av Vivvi Alström
BILD: Thinkstock