Michael Mosley: Här är maten som förbättrar din mentala hälsa
…
Att viss typ av mat kan göra oss fyisiskt starka, det är sedan gammalt. Men visste du att en särskild kost även kan göra dig mentalt stark? I alla fall om man ska tro den brittiske läkaren och vetenskapsjournalisten Michael Mosleys senaste studie.
– Slutsatsen från min egen studie visar styrkan i sambandet mellan vad vi äter och hur vi känner. Och det visade sig att detta samband har mycket att göra med mikrobiomet, de två till tre kilo bakterier som lever i tarmen, säger Doktor Michael Mosley i en artikel som han själv har skrivit i tidningen Daily Mail.
Michael Mosley berättar att inför sin tv-serie Trust me, I’m A Doctor ville han studera om det vi äter påverkar våra känslor. Tillsammans med professorerna Ted Dinan och John Cryan från University College Cork i Irland startade Mosley igång en studie på ämnet.
Psykobiotisk kost
Forskarna myntade begreppet ”psykobiotik” för att förklara de livsmedel som innehåller levande bakterier som har potential att förändra och till och med förbättra vår mentala hälsa.
Mosley och hans team ville se om en ökning av nivåerna av goda bakterier i tarmen, genom att ändra kost, skulle göra en märkbar skillnad på humöret. De samlade ett antal friska personer som led av stress och ångest och som ofta åt snabbmat och mycket socker. Forskarna tog avföringsprover för att analysera tarmbakterier, bedömde deras mentala välbefinnande med hjälp av ett frågeformulär kring deras humör och testade hur de reagerade på stress.
Därefter delades studiedeltagarna upp i två grupper. En grupp fortsatte sin vanliga kost, och den andra följde en så kallad ”psykobiotisk” diet. En diet rik på fiber som gör gott för de friska bakterierna i tarmen. Detta inkluderade fullkorn, lök, purjolök och bär. De åt även naturligt probiotiska livsmedel som kefir och surkål.
Imponerande resultat
Testpersonerna i den ”nyttiga gruppen” ombads även att undvika ”takeaway” i fyra veckor eftersom studier tyder på att viss snabbmat innehåller ämnen som är giftiga för friska bakterier. En månad senare återvände testpersonerna till laboratoriet för att analysera sin avföring och testa stressnivån igen.
– Resultatet var ganska imponerande. Det fanns mycket mer friska bakterier i tarmen hos de som åt en psykobiotisk diet jämfört med den andra gruppen, säger Mosley och professor John Cryan fyller i:
– Vi hittade anmärkningsvärda förändringar i mikrobiomets sammansättning, även om de bara hade ätit den nya kosten under en kort tid. På bara fyra veckor ledde den psykobiotiska kosten till en friskare blandning av bakterier i tarmarna, med en ökning av goda bakterier och en minskning av de dåliga.
Men hur blev det då med humöret, påverkade de goda, nya tarmbakterierna även den mentala hälsan?
Ja, säger Mosley i artikeln. De personer som följde den psykobiotiska dieten kände sig betydligt mindre stressade.
Michael Mosley avslutar med att uppmana till att äta mer frukt, grönsaker och fullkorn. Han tipsar även om att tillsätta vissa fermenterade livsmedel samt vanlig yoghurt, som innehåller goda probiotiska bakterier.
Mosley vill dock påpeka att för dem som lider av depression, eller annan psykisk ohälsa, är det viktigt att följa de råd som ens läkare ger. Det finns inga bevis på att enbart en diet är en effektiv behandling.
Källa: Dailymail.com Foto: TT
…
Läs mer:
Michael Mosley: Vanan som är bättre än 10 000 steg om dagen
Michael Mosley: Så ser du om ditt midjemått är för stort
Mosley, Hansen och Wold – här är hälsoprofilerna vi litar mest på