Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Minska matsvinnet – här är nutritionistens tips för att bli matsmart

08 jul, 2019
Så blir du mer matsmart!
Tror du också att det är (kli)matsmart att köpa storpack? Tänk om! Risken är stor att du bidrar till berget av matsvinn i stället. MåBra:s nutritionist ger dig tipsen som minskar svinnet och får dig att äta nyttigare – samtidigt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varje person i Sverige slänger cirka 97 kilo matavfall per år. Av det är 10 till 50 procent rent matsvinn, alltså mat som egentligen hade kunnat ätas. För en familj på fyra personer innebär det att man kastar fullt ätlig mat för 6 000 kronor per år rakt ner i soporna. Och det vi slänger allra mest av är frukt och grönt. Det står för 40 procent av allt matsvinn – ofta helt i onödan.

– Till exempel äpplen som börjat bli en aning skrynkliga och potatis och morötter som mjuknat är fortfarande mycket näringsrika och värda att ätas, säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin.

Anki Sundin tycker också att vi ska se upp med att köpa storpack. Särskilt när det gäller bröd, frukt, grönt och mjölkprodukter. De hör till de produkter vi slänger mest.

– Mycket i storförpackningar slängs för att man inte hinner äta upp det innan det blir dåligt. Då är det i längden billigare att köpa mindre förpackningar eftersom matsvinnet minskar. Men storpack kan vara bra, om man är storkonsument eller om man fryser in det direkt och tar fram allt eftersom, säger hon.

Annons

Och här är fler tips för att minska matsvinnet:

  • Ha koll på skafferi, kyl och frys. Många gånger köper vi sådant som vi redan har. Planera dina inköp, helt enkelt.
  • Förvara i rätt temperatur. Kylen bör inte vara varmare än 4 grader och frysen ska vara runt 18 grader kall.
  • Förvara rätt livsmedel ihop. Banan, tomat och avokado frisätter mognadshormon i luften. Det påverkar andra frukter och grönsaker runt omkring och gör att de blir dåliga snabbare.
  • Mat behöver inte slängas bara för att den passerat bäst före-datum. Lukta, smaka och titta på den innan du slänger den.
  • Köp gärna mat med kort förbrukningsdatum om du ska äta den snart.
  • Använd blast och skal. Blasten från purjolök (den gröna delen) går att äta hela vägen ut till toppen. Fruktskal från Kravmärkt frukt, som banan, kiwi och apelsin, är mycket näringsrika och går att torka och använda i bakning och i gröten. Kiwi äter många med skalet på.
  • Iskubsformar funkar fint till sådant som vi vill ha små mängder av till varje portion, till exempel grädde, mjölk eller vegodryck till kaffet och smoothie som läskande munsbit. Flytta över iskuberna till burkar allt eftersom, så behöver du inte ha en massa iskubsformar upptagna i frysen.
  • Gör smoothie på bruna bananer, kantstötta apelsiner, skrumpna morötter och ledsna jordgubbar. Smakar minst lika gott som på färskare varor.
  • Gör grytor, gratänger och pajer på halvvissna grönsaker.
  • Satsa på ”torra” grönsaker som broccoli, blomkål och andra kålsorter, morötter, lök och i viss mån paprika. De håller längre än till exempel tomat, gurka och sallad.

Därför ska du inte slänga mat

Matsvinn bidrar till att mat produceras i onödan, vilket belastar miljön, bland annat genom utsläpp av växthusgaser och övergödning.

Hushållen står för den största delen av matsvinnet, vi är värre än storkök och livsmedelsindustrin. Den mängd mat vi slänger varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid. Det är tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Frys in!

Allt det här går utmärkt att frysa in:

  • Ägg. Knäck och vispa och frys in i småburkar. Kan användas till omelett, pannkakor och bakning.
  • Ost. När bara skalken återstår kan du riva eller hacka osten och frysa in den. Använd på pizza, omelett och varma smörgåsar.
  • Buljong och sky som blir över, till exempel när vi tillagar mat i ugn. Frys ner i iskuber för att använda dem som smaksättare senare.
  • Frukt och grönsaker. Skiva eller tärna och frys in. Använd senare i smoothies, paj, gratäng, omelett och liknande.
  • Smoothie. Frys i portionsstorlek så har du alltid en läskande munsbit!
  • Mjölk, grädde och vegodrycker. Funkar bra att göra pannkakor, gratänger och andra rätter på senare.
  • Färdigbryggt kaffe. Frys in och gör en kall kaffedryck av det vid tillfälle.

Fler bra tips finns på: stoppamatsvinnet.nu, matsvinnet.se, livsmedelsverket.se

Källa: SCB, Naturvårdsverket   Foto: TT

Läs mer:

De räddade 168 ton frukt i fjol: ”För billigt att slänga mat”

Lär dig laga mat klimatsmart – experternas bästa tips

5 smarta hacks för matresterna du tänkt slänga

Annons