Fråga experterna Recept på nyttigt julgodis Lista över bästa julfilmerna Förkylning MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Oväntade anledningen till att skräpmat gör oss feta

21 maj, 2019
Skräpmat får oss att äta snabbare.
Att färdigmat ofta innehåller med fett, socker och salt är ingen nyhet – men det är inte därför den får oss att gå upp i vikt. Enligt en ny studie är det vad skräpmaten saknar som gör att vi lägger på oss när vi äter den.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att vi bör äta måttligt av skräpmat som pizza, hamburgare, fryslasagne, chips och läsk har nog de flesta förstått vid det här laget. Det är livsmedel som är rika på kalorier från ohälsosamma fetter och snabba kolhydrater, och innehåller ofta mer salt än hemlagad mat– samtidigt som viktiga näringsämnen försvinner i tillverkningsprocessen.

Men är kalorierna verkligen enda anledningen till att vi går upp i vikt om vi äter det ofta? En ny studie gjord av US National Institute of Health tror sig ha funnit ännu en orsak till att vi lägger på oss mer när vi äter helfabrikat än när vi äter vanlig mat.

Gick upp 1 kilo på 2 veckor

I studien deltog hade 20 personer i 30-årsåldern, där ena halvan först fick äta enbart helfabrikat, eller ”ultra-processed foods” som de kallas i studien, i två veckor medan kontrollgruppen fick äta vanlig mat. Alla fick äta tre mål om dagen plus något mellanmål. Efter två veckor bytte grupperna kost – detta för att studien blir mer trovärdig om testet gjorts på samtliga deltagare.

Annons

Efter fyra veckor kunde forskarna konstatera att den grupp som åt skräpmat fick i sig i genomsnitt 500 kalorier mer per dag, och gick även upp i genomsnitt ett kilo under de två testveckorna.

Skräpmat anklagas ofta för att vara beroendeframkallande, vilket skulle kunna vara en anledning till att äta mer av det, och det skulle kunna vara anledningen till att man också lägger på sig vikt. Men deltagarna i studien rapporterade att de inte kände sig mer sugna eller benägna att äta utanför måltiderna bara för att de åt skräpmat. Forskarna kunde också se att energiöverskottet ofta intogs i samband med frukost eller lunch – inte på grund av mellanmål eller okynnesätande.

Åt fler kalorier per minut

Något forskarna också kunde se, som kan vara avgörande för viktuppgången, var att deltagarna som åt skräpmat åt mycket fortare än de som åt vanlig mat. De fick alltså i sig fler kalorier per minut, vilket innebär att de fick i sig mer energi innan mättnadskänslan satt in.

Annons

Något som är viktigt för att känna mättnad är fibrer, och jämfört med vanlig hemlagad mat innehåller skräpmat oftast ytterst lite fibrer, eftersom de ofta går till spillo vid framställandet av maten. Exempelvis blir du mättare av att äta en hel apelsin än att dricka samma mängd kalorier i form av apelsinjuice.

Vad vi behöver tänka på är alltså att behålla livsmedlens struktur i den mån det är möjligt, för att hjälpa oss att äta långsammare och tillåta kroppens naturliga mättnadsmekanismer att göra sitt.

Vad är halv- och helfabrikat?

Livsmedel kan klassificeras in i olika nivåer beroende på hur mycket råvarorna har bearbetats innan den slutliga produkten är klar. Det finns ett klassificeringssystem framtaget av internationella experter som kan vara bra att känna till. Det kallas NOVA:

Oprocessad mat

Här snackar vi ren och hel mat, som inte gått igenom någon process sedan skörd eller slakt. Det är exempelvis färsk frukt och grönsaker, nötter, skaldjur ägg och mjölk. Råvarorna får dock ha blivit frysta, pressade, kylda, pastöriserade eller torkade. Men de innehåller alltid enbart en ingrediens.

Annons

Processade ingredienser

Denna grupp innehåller sådant som ska ”förgylla” grupp 1. Det är bland annat salt, socker, honung, lönnsirap, vegetabiliska oljor, smör och matfett från mjölk eller fläsk, eller stärkelse från majs eller potatis. Det kan vara livsmedel bestående av två ingredienser, som saltat smör, jodberikat salt eller vinäger gjort på vin. De kan även innehålla konserveringsmedel.

Processad mat/Halvfabrikat

När man tillsätter exempelvis socker, olja eller kryddor och paketerar ett livsmedel kallas det för processad mat. Det handlar ofta om bröd, ost, frukt och grönsaker på burk, saltade och smaksatta nötter och chark.

Dessa kan innehålla konserveringsmedel och andra tillsatser.

Ultraprocessad mat/Helfabrikat

Här är maten som gått igenom flera processer, innehåller många tillsatser och ingredienser och har manipulerats på olika vis. Typiskt för den här gruppen är att livsmedlen innehåller minst fem ingredienser. Här finns också innehåll som direkt har extraherats från andra livsmedel, som kasein, gluten, laktos, vissa fetter och oljor, sojaprotein, maltdextrin och invertsocker med mer.

Annons

I den här gruppen hittar vi bland annat läskedrycker, chips, godis och bullar, bars, färdigrätter, korv, snabbnudlar, mikromaträtter, färdiga soppor, nuggets, pommes frites och så vidare.

I Sverige delar vi ofta in det i halv- och helfabrikat, men var gränsen går beror på vem du frågar. Det korta svaret är att helfabrikat är klara att ätas, medan halvfabrikat fortfarande måste tillagas. Men vissa påstår att allt som har ändrat form från att det växte/levde är ett halvfabrikat – vilket alltså skulle innebära att även mjöl (som malts) och smör (som kärnats) skulle räknas som halvfabrikat.

Källa: The Cell, The Conversation, NOVA  Foto: TT

 

Läs mer:

Hur många kalorier är det i en pizza? Här är skräpmatslistan!

Läkaren: Här är sjukdomarna du kan få av skräpmat

Studie: Koppling mellan psykisk ohälsa och skräpmat

Annons