Professorn krossar myterna om kaffe – det stämmer inte om drycken
Nu släpper han boken Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck, där han slår hål på envisa osanningar.
– Om man känner efter så att man inte dricker så mycket att man inte kan sova, eller blir hispig och orolig så behöver man inte ha dåligt samvete, säger Bertil Fredholm.
Bertil Fredholm, professor i farmakologi, har gjort sig ett namn som en av landets stora kaffeexperter. Nu väljer han att skriva en bok om just kaffe – den 18 februari släpps boken Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck.
– Jag har hållit på att forska om koffein och varför de har de effekterna de har på människor, och tyckte det var skojigt att få förklara det grundligt. Jag har blivit intervjuad som kaffeexpert, men då får man aldrig tala till punkt. Det känns skoj att berätta hela historien.
Att svenskar skulle dricka mest kaffe i världen är något som många slänger sig med – men det stämmer inte längre.
– Numera dricker finnar och holländare mer kaffe än svenskar, men det är de nordliga länderna som dricker mest. En möjlig förklaring är att vi i Norden försöker använda kaffet för att bota vår vinterdepression genom både umgänget vid kaffepausen och koffeinets egenskaper.
Se också – Är det farligt att dricka kaffe på tom mage? Doktorn svarar.
Kaffe inte så onyttigt som folk tror – men vissa ska se upp
Om man hör till de som dricker mycket kaffe – oavsett årstid – så behöver man inte ha dåligt samvete för det, menar Bertil Fredholm. Något han tar upp i sin nya bok är myten om att kaffe skulle vara onyttigt eller dåligt för kroppen.
– Om man känner efter så att man inte dricker så mycket att man inte kan sova, eller blir hispig och orolig så behöver man inte ha dåligt samvete. Vissa får negativa effekter redan efter en kopp, medan andra kan hälla i sig ett tiotal koppar kaffe utan problem, det är ett av de avseenden vi är olika på. Vi människor gör oss av med koffeinet olika snabbt, säger han, men understryker:
– Men kaffe är inte nyttigt för alla. Är man gravid ska man absolut vara försiktig, då graviditeten gör att koffeinet försvinner långsammare. De av oss som har lätt för att bli oroliga och ängsliga ska antagligen också vara rätt försiktiga med kaffet, då det kan göra det värre.
Tre myter om kaffe
Kaffe är en riskfaktor för cancer – FALSKT
– Det har gjorts stora befolkningsstudier, och det finns inget stöd för att det skulle vara så. Om något så är det märkligt nog snarare tvärtom – många varianter av cancer verkar vara mindre förekommande hos de som dricker flera koppar kaffe om dagen. Tarmcancer är det klart mindre risk att dö i om man är kaffedrickare än om man inte är.
Kaffe gör en uttorkad – FALSKT
– Att man skulle bli uttorkad om man dricker kaffe stämmer inte. Visst att koffeinet för att man är mer benägen att kissa, men koffeinet får man ju i sig i kaffe som är gjort på vatten. Man tömmer inte ut något annat vatten än det man fått i sig med kaffet.
Kaffe ökar risken för gikt – FALSKT
– Gikt eller portvinstå, som innebär att man får urinsyra i kroppen och ofta i tårna, är oerhört smärtsamt. Men om man tittar på hur det ligger till, så minskar snarare risken för gikt om man dricker kaffe, än tvärtom.