Rötmånaden har tjuvstartat i värmen – så undviker du att bli sjuk
Rötmånad är den tid på året då livsmedel riskerar att bli dåliga snabbare än normalt på grund av värmen och fukten. Årets tidiga sommarvärme och fukt gör att det redan är rötmånad för maten. Traditionellt brukar rötmånaden inledas i slutet av juli och hålla på tills sommaren är slut.
Under den här tiden är det extra viktigt att vara noggrann med mathanteringen för att inte bli sjuk av dåliga livsmedel. Det är nämligen så att bakterier och mögel älskar värme och fukt. Dessa riskerar både att göra oss sjuka och att göra maten dålig.
Titta, lukta och smaka – lita på dina sinnen
Det finns mycket man kan göra för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat. Framför allt handlar det om att det är extra viktigt med god hygien och kyla samt att lita på våra sinnen. Vi bör titta, lukta och smaka på maten så att vi inte slänger den i onödan.
– Råden under rötmånaden är egentligen desamma som under andra tider på året. Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta, säger Åsa Rosengren, rådgivare på Livsmedelsverket.
Så undviker du magsjuka under rötmånaden
Här kommer några råd för hur du får maten att hålla längre och undviker att bli sjuk:
- Sätt in kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt. Hållbarheten förkortas om maten står framme i rumstemperatur. Likaså om den tas ut och in i kylskåpet. Minska tiden utanför kylskåpet oavsett om du precis handlat eller haft varorna i kylen länge.
- Ta inte fram mer än vad du tror ska gå åt vid måltider. Låt därmed inte heller frukost- eller middagsbordet stå framme om inte allt kommer att gå åt, hur trevligt det än är.
- Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är +4 grader.
- Tvätta händerna innan du ska laga mat eller äta, efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur. Handsprit och våtservetter fungerar i avsaknad av vatten.
- Tvätta även händerna efter att ha hanterat rått kött eller kyckling.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noggrant. Torka upp köttsaft med hushållspapper.
- Genomstek allt kött.
- Håll varm mat varm och kall mat kall.
- Sätt in matrester i kylskåpet eller frys in så fort som möjligt efter att de svalnat.
- Om du har långt till affären, ta gärna med en kylväska om det är riktigt varmt ute eller blir väldigt varmt i bilen.
- Packa matsäck i kylväska med kylklampar.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: TT