Så länge håller varorna EGENTLIGEN efter "bäst före"-datumet
Märkningen ”bäst före” betyder inte samma sak som ”dålig efter” – vilket många kanske tror.
En ny undersökning visar att varannan svensk inte känner till skillnaden mellan ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”. Detta är ett av de främsta skälen till att vi slänger så mycket mat i Sverige.
”Bäst före”-datum är en kvalitetsmärkning – inte en säkerhetsmärkning – som innebär att varan ska ha fullgod kvalitet gällande exempelvis smak, färg och konsistens fram till det angivna datumet. Men det betyder inte att varan inte kan ätas efter det. Därför är det fullt tillåtet att sälja varor även efter ”bäst före”.
”Sista förbrukningsdag” är en säkerhetsmärkning som innebär att varan kan vara oätlig eller till och med farlig för hälsan efter att datumet har gått ut. Denna märkning finns på rå fisk, rå fågel och köttfärs där kvaliteten fort försämras. Butiker får inte lov att sälja livsmedel efter att ”sista förbrukningsdag” har gått ut.
Här är 6 livsmedel som håller längre än ”bäst före”-datumet:
1. Så länge håller mjölk
Test visar att mjölk som förvaras kallt i kylen har en fullgod kvalitet en hel vecka efter att sista datumet har passerat. Datumet som anges på förpackningen utgår från att mjölken står i temperatur på upp till 8 grader, men förvaras den ännu kallare och står dessutom oöppnad håller den givetvis längre. Här gäller det att öppna, lukta och smaka. Du kan också frysa mjölk i upp till tre månader.
2. Så länge håller ägg
Om äggen förvaras i kylskåp med den spetsiga delen neråt har de en total hållbarhetstid på mellan två och tre månader. ”Bäst före”-dagen sätts alltid per automatik 28 dagar efter värpdagen, eftersom märkningen följer EU-regler som även gäller för länder med varmare klimat och sämre livsmedelsrutiner. I realiteten kan du alltså behålla äggen en till två månader längre än vad ”bäst före”-datumet anger.
3. Så länge håller ost
Ost håller generellt väldigt länge – och särskilt ost som är hård. Skulle en del av osten få mögel kan du skära bort den biten och delar runt omkring, men äta resten om den inte smakar illa. Har du mycket ost över kan du riva den och sedan frysa in den för att använda till paj, pasta eller pizza.
4. Så länge håller grädde
Liksom med mjölk håller grädde ofta längre om den förvarats kallt i kylen. Du kan räkna med en hållbarhet på minst tre till fyra dagar efter utgångsdatumet. Lukta och smaka på den. Är den inte sur kan den med fördel fortfarande ätas.
5. Yoghurt
En yoghurt som förvarats kallt i kylen håller i en vecka eller upp till tio dagar efter ”bäst före”-datumet. Försök dock att undvika att müsliflingor hamnar i förpackningen, eftersom det kan skapa mögel. Om det skulle bildas mögel kring öppning bör hela förpackningen slängas då bakterier lätt sprider sig i flytande ämnen. I frysen klarar sig yoghurt minst två månader.
6. Så länge håller frukt och grönt
Även om frukt och grönsaker förlorar sin spänst och blir skrynkliga är de fullt ätbara. Vill du inte ha dem hela kan du skiva dem och använda i matlagning eller till råsafter och smoothies. Delade frukter och grönsaker kan också frysas in och tas fram vid behov.
Källor: Livsmedelsverket och Expressen
Text: Margaretha Malmgren, allas.se
Foto: Shutterstock