Aroniabär – 3 nyttiga recept på superbäret som växer i din trädgård
Det supernyttiga aroniabäret liknar blåbäret till sitt utseende och storlek. Dessa växer på vackra prydnadsbuskar, vilka ofta går att hitta i parker, lekplatser, bostadsområden och privata trädgårdar runtom i Sverige.
Men få plockar och ännu färre äter bäret – som faktiskt både är gott (om de plockas vid rätt tidpunkt) och fyllt med nyttigheter. Gamla skrönan om att bäret skulle vara giftigt stämmer alltså inte! Här har du lite goda tips och råd på vad du kan göra på aroniabär.
Se också: Frukten och bären med mest protein
Så nyttiga är aroniabären – alla näringsämnen
Enligt aroniabär.se innehåller superbäret fiber, järn, magnesium, zink, fosfor, jod, kalium, vitamin A, B, C och E. Vilket bland annat hjälper till att:
- Förbättra blodcirkulation och balansera blodtryck
- Balansera blodsockret
- Stärka immunförsvaret
- Lindra mag- och tarmproblem
- Förebygga urinvägsinfektion
- Hålla huden ung genom att den är antiinflammatorisk och minskar nedbrytningen av kollagenfibrer
- Snabba på musklernas återhämtning efter träning
- Stärka ditt skelett
- Upprätthålla kognitiva funktioner, såsom minne och koncentration
- Kan bidra till välmående hår och naglar
- Göra dig piggare
Säsong för aroniabär – då kan du plocka dem
Aroniabär har en lång säsong, och kan plockas från augusti till och med november. De är dock som godast efter att de varit nedfrusna en gång. Man kan därför välja att plocka dem då temperaturen ute gått under nollan en natt, eller att frysa ned dem själv en gång innan förtäring.
Recept aroniabär – goda sätt att få i sig superbäret på
Det finns många sätt att få i sig det mörkblå superbäret. Exempelvis är de toppen att äta som de är – i antingen torkad eller vanlig form. Man kan också ha i dem i filen, gröten och kvargen – eller baka in dem i bröd för att göra brödet saftigt och gott.
Man kan också koka sylt eller marmelad, saft och göra härliga smoothies på bäret. Kraftbäret innehåller nämligen, i jämförelsevis med andra bär, höga halter av ämnet pektin, vilket hjälper till att göra konsistensen lite tjockare.
1. Smoothie med aroniabär och banan
En nyttig och enkel smoothie svänger du snabbt ihop med:
- 1 banan, mogen
- 1 dl aroniabär
- 1 dl kefir
- 1 tsk honung
- pressad citronsaft
Receptet avser en portion.
2. Frukostfrallor med aroniabär
Underbart saftiga småfrallor med aroniabär och pumpafrön.
- ½ pkt jäst
- 25 g
- 1 + 5 dl kallt vatten
- 2½ dl grahamsmjöl
- 1 msk malda brödkryddor
- 1 dl aroniabär
- ½ dl pumpafrön
- 1+ 1 tsk salt
- ca 700 g vetemjöl special, 11–12 dl
Receptet blir ungefär 32 frallor.
Gör så här
- Rör ut en liten bit (ca ¼) av jästen i 1 dl vatten. Tillsätt grahamsmjöl och 1 tsk salt och arbeta till en smidig liten deg. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen över natten.
- Nästa dag rör du ut resten av jästen i 5 dl kallt vatten och tillsätter för-degen och vetemjölet – spara lite till utbakning. Arbeta kraftigt, gärna i maskin 7-8 minuter.
- Tillsätt aroniabär, pumpafrön och 1 tsk salt och knåda ytterligare ett par minuter. Låt jäsa minst 30 minuter i rumstemperatur.
- Arbeta ihop degen igen och rulla ut till en avlång rulle. Dela i 4 delar och rulla ut till vardera 8 bitar som du formar till runda frallor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och jäs under duk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°.
- Grädda frallorna mitt i ugnen 8-10 minuter.
3. Nyttig aroniapaj med vaniljglass
Här finner du ett av MåBra:s bästa recept på blåbärspaj. Supergott trots att det är gjort utan vitt mjöl, på nästan inget socker. Funkar lika bra att byta ut blåbären mot aroniabär!
Psst! Intresserad av andra superbär? Här har vi listat 10 nyttiga svenska bär du kan äta.
Källa: MåBra, , Aftonbladet, Land, Aroniabär
Foto: TT/Katja Kristoferson