Fråga experterna MåBra i klimakteriet Alla artiklar med Anders Hansen Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Säsong: Avokado - lyxig och nyttig njutning!

13 jan, 2012
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Svenskar är storkonsumenter av avokado. Vi äter näst mest avokado i Europa, bara danskarna sätter i sig mer av den gröna och näringsrika frukten.

Avokado är naturligt rik på enkelomättade fetter, vitaminer och mineraler. Äter du den ofta kan du förvänta dig hälsofördelar som sundare kolesterolnivåer, minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och bättre hy.

Studier har också visat att frukten kan hämma tillväxten av vissa cancerformer, bland annat bröst- och prostatacancer.

Avokadon är känslig och har en snabb mognadsprocess om den får ligga framme. Du vet att den är övermogen om du trycker på den och det bildas en buckla i skalet som inte försvinner. En övermogen avokado bör ätas direkt och passar utmärkt i röror.

En omogen avokado är ljust grön till färgen och hård, låt den mogna i rumstemperatur så är den perfekt inom 5-7 dagar. Vill du skynda på processen kan du låta den ligga tillsammans med äpplen.

En perfekt mogen avokado är mörk i färgen och ger efter för ett lätt tryck vid kviständen.

Ät den som den är, prova att ersätta smöret på mackan med avokadomos, eller fyll den lilla gropen efter kärnan med härlig färskost, hackad lök och några räkor för en lyxig men snabbfixad förrättsklassiker.

Här är 10 avokado-tips att inspireras av:

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons