Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Så blir du smal utan förbud – med hälftenmetoden!

18 jan, 2015
author Malin Karlberg
Malin Karlberg
Hälftenmetoden gör stor skillnad på vågen – med liten insats. Hemligheten? Du förbjuder inget, utan drar ner på viss mat till hälften. Så här lyckas du!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Förbud är tråkigt, inte minst i redan så tråkiga och mörka januari. Och det finns enklare sätt att dra ner på kalorierna, till exempel genom att minska intaget av viss sorts mat till hälften. På så sätt kan du ”spara” massor av kalorier – och tappa kilon av bara farten.

Anmäl dig till 21 dagar!Brand logo
Anmäl dig till 21 dagar!

Det här är dessutom en metod som ni MåBra-läsare verkar gilla. När vi frågade drygt 800 medlemmar i vår läsarpanel vad de kunde tänka sig att göra för att gå ner vikt hamnade ”att halvera intaget av sötsaker, snacks, alkohol och kolhydratrik mat” i topp.

MåBra:s viktcoach Marie Tegnér tycker att metoden är lika bra som enkel.

– Jag brukar alltid säga att en halv bulle smakar lika gott som en hel – och så är det ju faktiskt. Det här är lätt att tillämpa och kommer att ge effekt på vikten. Det kan även fungera som en ögonöppnare för vad man egentligen stoppar i sig, säger hon.

Annons

Det låter enkelt, men hur gör man i praktiken?

– Mycket handlar om att bestämma sig för hur man ska gå till väga. Vilka livsmedel behöver du dra ner på? Ofta rör det sig om sötsaker, snacks, kolhydrater och alkohol. Man tar bort hälften av det som inte är så bra, helt enkelt, säger Marie.

Vilka fördelar finns med det här sättet att äta?

– Det blir en nyttigare mathållning. Man äter sig mätt på bra mat och skär ner på sämre. Och framförallt slipper man förbud, som kan göra att man tröttnar, trillar dit och ger upp. Dessutom är det skönt att slippa räkna kalorier.

En annan fördel, menar Marie, är att det kan skapa en medvetenhet kring hur mycket man äter. ”Oj, blir det verkligen så mycket snabba kolhydrater i veckan?” eller ”Fikar vi verkligen tre dagar i veckan på jobbet?”.

– Mycket av det vi äter är vi knappt medvetna om. Och med dagens stora portionsstorlekar och enorma bakverk skulle nästan alla behöva äta mindre.

Annons

Okej, nu har jag bestämt mig, vad gör jag då?

– Du kan halvera intaget på olika sätt. Antingen tar du bort hälften av livsmedlet vid varje måltid eller så halverar du antalet tillfällen då du äter det. Gör det som passar bäst för dig. Men om du är en person som har svårt att sluta äta när du väl börjat är det kanske bättre att halvera antalet tillfällen, så slipper du utmana dig själv vid varje måltid.

Vilka utmaningar kan man stöta på?

– Att verkligen sluta äta vid hälften. Det är lätt att tänka att det finns ju en halv bulle kvar, eller en halv pizza. Hjärnan säger till oss att en portion är detsamma som att äta upp hela. Men om man bestämmer sig för att den här gången är det faktiskt bara en halv pizza som gäller så får man träna sig till att acceptera det. Ett tips är att lägga upp det du får äta i en skål eller på en tallrik – och ta bort resten på en gång. Var bestämd!

Hur mycket kan man gå ner i vikt med hälftenmetoden?

Annons

– Jag tror att man kan dra ner på uppemot 500 kalorier om dagen. Det är 3 500 kalorier i veckan, vilket motsvarar ungefär ett halvt kilo. Och det är en alldeles lagom takt för en viktnedgång.

3 steg som tar dig till viktmålet

1. Rätt start

Tänk igenom hur en normal matvecka för dig brukar se ut. Hur mycket bröd äter du? Hur mycket pasta, ris, sötsaker, snacks? Hur stora mängder blir det ungefär? Eller hur många tillfällen?

Bestäm dig sedan för vilken mat du vill dra ner på. Utgå gärna från vår lista här intill. Där har vi listat de livsmedel som du kan spara en hel del kalorier på att halvera.

2. Rätt tänk

Men rätt inställning kommer du långt. Fokusera på det du får äta och inte det du tar bort. Tänk att du tackar ja till hälften, inte att du går miste om hälften.

Lyft fram det positiva med att inte ha några förbud. Du får ju äta allt, men i begränsade mängder.

Lär dig att acceptera att det räcker med hälften. Övertala dig själv att du är nöjd, trots att det finns mat eller godsaker kvar. Efter ett tag kommer det att gå lättare.

Annons

3. Rätt sätt

Välj vilket sätt som passar dig, eller variera mellan de olika. Vissa saker kanske du vill njuta av varje dag, medan andra är lättare att hoppa över.

Här är tre varianter:

* Ta bort hälften varje måltid

Fungerar precis som det låter. Bli medveten om hur mycket müsli, pasta eller ris du äter vid varje måltid och halvera sedan mängden. Vet du inte exakt mängd, använd tallriken som måttstock. Fyll den med hälften så mycket som du brukar.

Ett tips innan du sätter i gång: Väg eller mät upp din normala matmängd i ett decilitermått, och ta sedan bort hälften när du börjar metoden.

* Halvera antalet ättillfällen i veckan

Bestäm att du bara äter pasta eller vitt bröd tre dagar i veckan, om du åt det nästan varje dag tidigare. Ersätt pastan med exempelvis kokta grönsaker.

* Hoppa över livsmedlet varannan gång

”Varannan vatten” är ett klassiskt uttryck, men bra att tänka på när det kommer till alkohol. Varva vinet med vatten så sparar du en hel del kalorier.

Halvera eller behåll – så kan du äta

Halvera

Ta bort hälften varje gång du äter – eller ät hälften så många gånger i veckan:

  • Socker i form av godis, glass, fikabröd etc
  • Snacks, såsom chips, ostbågar, popcorn
  • Fullfeta mejeriprodukter, exempelvis ost och grädde
  • Charkuterier
  • Sötade drycker och juicer
  • Pasta
  • Ris
  • Nudlar
  • Alkohol
  • Vitt bröd
  • Sötade flingor, müsli
  • Sylt, marmelad

Behåll

Ät den mängd du vanligtvis gör:

  • Potatis
  • Kyckling
  • Fet fisk
  • Ägg
  • Fullkornsprodukter, exempelvis knäckebröd, havregryn
  • Magra mejeriprodukter
  • Kaffe/te
  • Bönor
  • Pålägg som kaviar, kalkon, mager cream cheese

Dubbla

Samtidigt som du drar ner på vissa livsmedel kan du börja äta mer av andra mer kalorisnåla varianter. Men dubbla inte av allt.

  • Grönsaker, både färska och frysta
  • Färsk frukt/bär
  • Mager fisk
  • Rotfrukter, såsom morötter, palsternacka, kålrot

AV: Anna Sundesten & Marie Tegnér

BILD: Thinkstock

Annons