Fråga experterna Recept på nyttigt julgodis Lista över bästa julfilmerna Förkylning MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Laxen – en superfisk eller hälsofara?

24 jan, 2019
AvFredrik Rubin
Lax kan både vara nyttigt och farligt.
Den feta fisken lax framställs ofta som en vitaminbomb. Men hur nyttig är den egentligen, och är odlad lax egentligen bra för hälsan?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Laxen är en fisk som är förhållandevis enkel att tillaga och vars tillgång är god. Att döma av dess näringsämnen så är det kanske bra att det är just så. Laxen innehåller nämligen viktiga D-vitamin och omega 3-syror och massor av proteiner. Viktigt för inte minst immunförsvaret.

Kritik mot odlad lax

Men när det kommer till odlad lax så slås det ofta fast att denna innehåller färre positiva näringsämnen. En myt som Göteborgs Universitet slår hål på, åtminstone till viss del. Det beror nämligen på vad fisken har ätit. Vild lax är alltså inte per automatik nyttigare än odlad lax ur detta hänseende.

En annan kritik som ofta riktas mot den odlade laxen, bortsett från det faktum att dess levnadsvillkor tveklöst är sämre än den vilda, är att den odlade innehåller förbjudna bekämpningsmedel. Det handlar då om etoxikin som intas via fodret, något som sajten Testfakta slog fast, vilket SVT rapporterat om. Påståendet möttes emellertid av kritik från företrädare från Norges sjömatråd som påstod att det var skrämselpropaganda.

Annons

Att odlad lax innehåller etoxikin bekräftar även Livsmedelsverket på sin sajt. Men till skillnad från Testfakta menar myndigheten att värdena ligger under vad som anses vara hälsofarligt. Enligt myndigheten tillsätts ämnet för att för att fettet i fodret inte ska oxidera. Om fettet i fodret oxiderar kan det börja brinna eller explodera när det transporteras.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Avråder från Östersjölax

Däremot höjs ett varningens finger när det gäller vild lax från Östersjön. Denna lax innehåller betydligt högre halter av dioxin och PCB, vilket är är organiska miljöföroreningar, än vildfångad lax från andra hav. Att äta Östersjölax någon enstaka gång, innebär inte någon hälsofara enligt Livsmedelsverket.

Annons

Det är inte heller farligt för gravida att få i sig denna lax någon enstaka gång. Men att äta denna feta fisk ofta under flera års tid innebär en ökad hälsorisk. Myndigheten rekommenderar kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år.

Om du vill tänka på miljön lite extra när du äter lax, så är det en god idé att du väljer en fisk som kommer från stabila bestånd och som fiskats eller odlats på ett hållbart sätt. Det finns flera miljömärkningar att hålla utskick efter. Dels ASC som är en internationell hållbarhetsmärkning för odlad fisk- och skaldjursprodukter. Det handlar även om MSC som då handlar om vildfångad fisk. I Sverige har vi dessutom KRAV som omfattar både vildfångad och odlad fisk- och skaldjur.

Källa: SVT, Livsmedelsverket, Göteborgs universitet  Foto: TT

 

Läs mer:

Så lagar du godaste laxen – 10 lätta recept

10 härliga rätter med lax – under 360 kalorier!

Gravid – vilka fiskar får man äta då?

 

Annons