Så hittar du det dolda sockret på innehållsförteckningen
Det enklaste sättet att ta reda på om en produkt innehåller socker är naturligtvis att läsa ingredienslistan. Men det är inte alltid så lätt. Det finns nämligen över 50 olika namn på socker som används i livsmedel. Så det gäller att lära sig att känna igen dem på innehållsförteckningen.
Om du till exempel hittar någon av de här orden i ingredienslistan så innehåller produkten tillsatt socker:
- dextros
- fruktos
- honung
- maltsirap
- rissirap
- sucrose
- melass
- high- fruktos corn syrup (HFS)
- glukos
- laktos
- maltos
- maltextrakt
- betsocker
- agave sirap
- isoglukos
- levulos
- invertsocker
Det är också vanligt att produkter innehåller flera olika typer av socker. På så sätt delas de upp i innehållsförteckningen, vilket gör att det ser ut som att det inte är så mycket socker i den.
Socker på näringsdeklarationen
Men exakt hur mycket tillsatt socker en produkt innehåller kan vara svårt att avgöra. När det gäller näringsdeklarationen för olika livsmedel består den nämligen både av naturligt och tillsatt socker. Naturligt socker är till exempel laktos i mjölk och fruktos i frukt – och detta finns alltså också med i näringsinnehållet under kolhydrater och sockerarter.
Exempel på hur det kan se ut:
Kolhydrater 70 g
…varav sockerarter 11 g
Här kan alltså sockerarterna vara både tillsatta och naturliga. Det finns naturligtvis producenter som i sin innehållslista anger exakt hur mycket tillsatt socker produkten innehåller, ofta i procent. Men det är långt ifrån alla.
För att räkna ut hur stor mängd tillsatt socker ett livsmedel innehåller måste du uppskatta hur mycket naturligt socker det innehåller. Här är ett exempel från Livsmedelsverket:
- Mjölk innehåller omkring 5 gram naturliga sockerarter (laktos) per 100 gram. Om produkten bara innehåller naturligt socker så är mängden under rubriken ”varav sockerarter” densamma, alltså 5. Om mängden sockerarter är större betyder det att det finns tillsatt socker.
Här hittar du ännu fler exempel och annan bra information om socker i livsmedel.
Källa: Livsmedelsverket Bild: TT/Shutterstock