Fråga experterna MåBra i klimakteriet Alla artiklar med Anders Hansen Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Sov gott & lev längre - nya rön för dina sömnvanor

02 dec, 2013
Sov gott och lev länge
Räcker ett fåtal timmars sömn, eller är du en äkta långsovare? Här är nya riktlinjerna för antalet timmar du bör sova per natt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En studie bland 70 000 svenska kvinnor och män visar att både för lite och för mycket sömn är dåligt för hälsan. Särskilt tydligt blir det bland personer som inte är fysiskt aktiva, skriver bland annat Uppsala Nya Tidning.

Enligt studien är den vanligaste sovtiden 6,5-7,5 timmar per natt, men det finns ytterligheter åt båda håll: personer som nöjer sig med färre timmar än sex per natt och de som kräver mer än åtta timmars sömn.

Och hos båda dessa grupper var dödligheten betydligt större än de som sov cirka sju timmar. De var också i regel ett år yngre än personerna i 7-timmarsgruppen när de avled, visar forskarnas uppföljning.

Sämsta alternativet tycks enligt studien vara lite sömn i kombination med avsaknad av fysisk aktivitet. Att sova mer än åtta timmar per natt och vara aktiv i vardagen vägde upp långsovandets negativa hälsokonsekvenser.

Minst 40 minuters promenad per dag eller några timmars aktiv motion per vecka fyllde kvoten för fysisk aktivitet i studien.

Annons

Varför är jag så trött?

På mabra.com har vi flera populära artiklar om trötthet och sömn. Och missa inte våra bästa energikickar och pigg-knep här: Aldrig mer trött – MåBra:s samlade pigg-tips!

Alltid trött? MåBra berättar varför!

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.

Läs mer

 

Sov gott med MåBra:s sömnskola

somnskola

Kan man lära sig att sova bättre? Javisst, säger KBT-psykoterapeuten Elisabeth Stenbeck. Häng med på en lärorik redovisning i sömnskolan (du får somna under lektionen…)

Läs mer

 

Alltid trött? De 7 vanligaste orsakerna!

Gäsp! Vägrar kroppen vakna trots att klockan är långt efter lunch? Här är sju vanliga orsaker till oförklarlig trötthet – och vad du kan göra för att piggna till!

Läs mer

 

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons