Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Håll matkostnaderna nere när priserna rusar – expertens tips

29 mar, 2022
spargris och äpple samt kvinna som handlar
Matpriserna bara fortsätter att öka – från en redan hög nivå. Här är sparekonomen tips på hur man kan tänka för att hålla i pengarna och ändå äta gott.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Orsakerna till de stigande matpriserna är många, exempelvis höjda priser på spannmål och djurfoder, högre energipriser, fraktkaos, väderfenomen och en svag krona. Och det väntas bara bli värre under året med orosläget i Ryssland och Ukraina, prisrusning på gödsel och ännu högre energipriser.

"Aldrig sett en situation i närheten av så illa som det är nu.”

En matkasse har blivit cirka 20 procent dyrare på ett år, säger sparekonomen Frida Bratt i Nyhetsmorgon. Där ger hon också sina bästa tips på hur man kan byta ut och tänka nytt när man handlar för att spara pengar men samtidigt få nyttig och god mat – som dessutom ofta är i säsong och ett miljömedvetet val.

Frida Bratt påpekar att det är bra att ha ett beredskapslager hemma så att man klarar sig någon vecka, men menar på att man inte behöver hamstra.

Här är några varor det kan vara extra bra att satsa på i år.

1. Utgå från de billigare torrvarorna och välj mer vego

Många torrvaror är en bra och billig bas (än så länge). Passa gärna på att samtidigt prova nya vegorecept. Här hittar du till exempel en massa nya nyttiga recept.

5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

2. Vad kan du byta ut av det som har stigit mycket?

Äter du mycket lax, ägg och kyckling? Fundera över hur du kan använda samma råvaror men kanske minska mängden, eller välja en annan del av råvaran? Vilket äter du av slentrian, men lika gärna kan byta ut mot något annat, billigare?

Annons

3. Köp grönsaker efter säsong

När våren och sommar står för dörren bjuder Sverige på många goda närodlade råvaror. Satsa på rotfrukter på höst och vinter och mer späda grönsaker, frukter och bär sommartid. Och glöm inte att fryst är minst lika bra ur ett näringsperspektiv.

4. Odla själv

Sommaren står för dörren, och odlingstrenden är dessutom kanske hetare än någonsin! Passa på att odla dina egna grönsaker och bär. Exempelvis tomat, gurka och squash kan man tjäna bra på att själv driva upp.

5. Se till vad som har blivit billigare

Passa på att laga med de råvaror som kanske till och med blivit billigare. Exempelvis har purjolök, äpplen och avokado sjunkit i pris de senaste åren.

Foto: TT

Annons