Stor guide: Så solar du säkert i sommar!
Trots att vi gör allt för att skydda oss mot solen bränner vi oss ibland. Rodnad, frossa och sveda är effekter som syns direkt, men den allvarligare följden – hudcancer – tar längre tid på sig att utvecklas.
– Om man har bränt sig ska man hålla sig undan solen tills det röda har lagt sig, helst i flera dagar. Receptfri hydrokortisonkräm kan linda solsvedan något, säger hudläkaren Christoph Martschin på Atelier Restylane i Stockholm.
Risken för hudcancer ökar med antalet gånger man bränner sig. Särskilt känslig är man för brännskador i barndomen. Sjukdomen kan ta 20–30 år på sig att utvecklas. De allra första tecknen på att man överdoserat sol brukar vara pigmentfläckar och rynkor.
– Huden kan i viss mån själv läka solskador, men den förmågan avtar med åren. Vi kan också reparera själva hudytan med exempelvis laser, kemisk peeling och skinboosters, som är hyaluronsyra som injiceras i huden. Men i dagsläget finns det inget som helt kan reparera djupa solskador. Det är därför det är så viktigt att använda solskydd, säger Christoph Martschin.
De solskadade hudcellerna stöts för det mesta bort innan de hinner förvandlas till cancerceller. Men upprepade stora solöverdoser gör att immunförsvaret inte hinner med och det är då man kan få skador djupt inne i cellernas DNA.
Det som hudforskare nu tittar på är vilka ämnen som skulle kunna tänkas begränsa solens skadeverkningar. Forskningen är ännu i sin linda men redan nu finns det solcrèmer som är i gränslandet mellan kosmetik och läkemedel – och som sägs skydda vårt DNA:
– Bland annat har man tittat på enzymer och antioxidanter som kan vara reparerande. Vitamin B3 är ett sådant ämne liksom vitamin A, säger Christoph Martschin.
Det vi framförallt fått höra att vi ska skydda oss emot är UV-strålning, främst UVA och UVB. De senaste åren har man också börjat titta alltmer på faran med IR, infraröd strålning. Det är en strålning som avger värme. Christoph Martschin menar att vi kan ha underskattat riskerna:
– Mer än hälften av all strålning på jorden består av IR-strålning. Den tränger djupast ner i huden där den kan orsaka inflammationer och påskynda åldrandet, precis som UV-strålning. Rent hypotetiskt kan den också bidra till en ökad cancerrisk, även om man inte vet det säkert ännu, säger han.
Däremot har man sett att personer som utsätts för mycket IR-strålning i sitt yrke kan få hudbesvär.
– Glasblåsare drabbas oftare av hudåldrande, så kallad ”glasblåsarhud”, och det beror på den infraröda värmestrålningen de utsätts för i jobbet. Även värmen från en dator kan ge hudproblem, något som personer som ofta har sin laptop i knät känner till.
Samma sak gäller även yrkesgrupper som silversmeder, bagare och kockar. De här upptäckterna har lett till att det nu utvecklats solcrèmer med skydd även mot IR-strålning.
Det pratas också om att man kan skydda huden inifrån med olika livsmedel. Nyligen kom en stor amerikansk studie som visade att fyra koppar kaffe om dagen kan minska risken för malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer.
– Vi vet att polyfenoler i kakao och grönt te samt lykopen i tomat kan hjälpa till och stärka hudens motståndskraft mot solskador. Men mat kan aldrig ersätta solskyddscrème, säger Christoph Martschin.
Om (sol)skadan redan är skedd…
– Vila från solen tills det röda lagt sig helt.
– Misstänker du att du har svåra solskador, tveka inte att ta kontakt med din hudläkare för råd och behandling. Det finns läkemedel som kan stimulera kroppen att angripa skadade celler.
– Låt alltid en läkare kontrollera förändringar i födelsemärken, svårläkta sår och skorpor som växer eller inte läker.
– Lider du av att huden blivit rynkig och missfärgad av solen kan du prova en ansiktscrème med vitamin B3 eller A. Tänk bara på att A-vitamincrèmer ökar solkänsligheten, de ska alltid användas tillsammans med solskydd, även när du inte solar!
– Kemiska peelingar på salong kan också förbättra en solskadad hudyta, liksom så kallad skinbooster, då man sprutar in hyaluronsyra i huden. Det ökar hudens fukthalt och återskapar spänsten.
De nya, smarta solcrèmerna
Evy Sunscreen Mousse går tack vare en svensk medicinteknisk formula djupt ner i översta hudlagret. Passar känslig hud hos både barn och vuxna. Kan användas av personer med soleksem. Parfymfri. Pris: 199 kr.
Eucerin Sun Spray Dry Touch har ett inbyggt biologiskt cellskydd i form av antioxidanter från lakritsrot, 179 kr.
Daylong har tagits fram av ett läkemedelsföretag och har skydd mot UVA, UVB och IR, infraröd strålning. Extreme Creamgel spf 50 är fjäderlätt och passar ansikte och dekolletage. Finns även för kroppen. Pris: 199 kr.
Nya Anthelios XL från La Roche-Posay innehåller antioxidanten baicalin, som minskar skadorna av UVA-strålningen. Passar även den känsligaste huden, 175 kr.
Elixir är en högteknologisk solskyddsserie med flera enzymer som kan begränsa cellskador orsakade av sol. Ultradefense Repair Gel, 1 290 kr, används efter solning. Ultradefence solcrème spf 30, 1 190 kr.
AV: Vivvi Alström
BILD: Thinkstock
LÄS MER:
Bränt dig i solen? Ta dessa symtom på allvar
Är din hud röd eller svider? Det kan vara ett tecken på att du bränt dig i solen.
Läs mer: Bränt dig i solen? Ta dessa symtom på allvar
Håll koll på dina leverfläckar i sommar…
Allt fler svenskar drabbas av hudcancer – och allt fler dör av sjukdomen. Här är läkarnas så kallade ABCD-lista, som de utgår från när de undersöker leverfläckar.
Läs mer: Håll koll på dina leverfläckar i sommar…
Sola säkrare med senaste prylarna!
Nu kan du ta hjälp av din mobiltelefon och andra smarta hjälpmedel – både för att undersöka födelsemärken och mäta din soltid.
Läs mer: Sola säkrare med senaste prylarna!