Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Ät mer grönt och tappa kilon med flexdieten!

01 mar, 2016
Att vara flexitarian har många fördelar.
Du behöver varken räkna kalorier, minska på portionerna eller missunna dig mat som du gillar. Ändå går du ner i vikt och får bättre hälsa. Den nya flexibla vegotrenden är på väg att slå allt annat i dietväg!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Uppdaterad 24 juli 2019

Det här är flexdieten:

Känner du dig lockad av tanken att bli vegetarian men drar dig för att ta steget fullt ut? Då är flexitariandieten perfekt. Du kan få alla positiva vegoeffekter men kan även njuta av en grillad köttbit, en saftig hamburgare och en mustig köttgryta ibland. Man kan ta det steg för steg i den takt som man själv väljer. Den bästa starten är att dra ner på andelen kött i varje portion och i stället komplettera med mer grönt. Du behöver inte genomföra omedelbara jätteförändringar, utan ta det i din egen takt och efter egen smak.

Flexitarian passar dig som:

Vill ha lite mer fokus på den vegetabiliska basen men vill fortsätta att äta animaliska livsmedel. Här kan du styra precis som du vill. Fortsätt lugnt och gå sedan vidare i den takt du vill.

Passar inte:

Dig som ser helt enkelt inte vill avstå kött, fågel eller fisk. Men här har du chansen att göra det i den mån du vill.

Annons

Fördelar:

Inkluderar alla livsmedel och lyfter fram det vegetariska. Metoden är bra rent näringsmässigt, till skillnad från en helt vegetarisk eller vegansk kost som måste kompletteras med berikade livsmedel eller tillskott av ett antal näringsämnen. Växtbaserade livsmedel har också en mindre påverkan på miljön.

Nackdelar:

Egentligen inga. En grönare kosthållning är bra för både hälsa och miljö. Det gäller bara att komma in i tänket och att inte göra det allt för komplicerat.

Att tänka på:

Steg för steg i starten:

Att vara flexibel vegetarian innebär att du kan börja med små, knappt märkbara förändringar.

Gör så här:

  • Justera din tallriksmodell. Dra ner på köttet vid varje måltid och fyll på med mängder av grönsaker, rotfrukter och spannmålsprodukter.
  • Inför sedan helt köttfria måltider några gånger under veckan.
  • Inför därefter en hel dag då du bara äter vegomat, till exempel en köttfri måndag.
  • Utöka antalet helgröna dagar till så många du vill.

Inför gärna en prövoperiod på fem veckor där du har minst två vegodagar varje vecka. Ju fler gröna dagar du väljer, desto snabbare viktminskning och hälsoeffekter kommer du att få.

Välj på förhand ut vilka veckodagar under den kommande femveckorsperioden som du ska göra till dina gröna dagar.

Annons

Planera i förväg vad du ska äta på vegodagarna – och gärna även under de övriga, fria dagarna. Ju mer välplanerade måltider du äter desto mindre risk för att du överäter eller väljer osund snabbmat.

Lägg rätt saker på tallriken

Som hel- eller deltidsvegetarian skär du bort viktiga proteinkällor ur din kost som måste kompenseras. Se till att du får i dig av de här fem livsmedelskategorierna varje dag:

  • En tredjedel av tallriken ska fyllas av potatis, fullkornspasta, -ris, bulgur, couscous, dinkel, hirs, matvete eller quinoa.
  • En tredjedel ska bestå av grönsaker och/eller rotfrukter.
  • Den sista tredjedelen ska vara bönor, baljväxter, linser, ärter, tofu, tempeh, quorn, nötter eller andra proteinkällor. Komplettera då och då med mjölk, ägg, kött och fisk.
  • Frukt är ett bra komplement till måltiderna som ger vitaminer, antioxidanter – och njutning!
  • Fullkornsbröd är ett annat bra komplement som ger kostfiber, mineraler och mer mättnad.

Så säger nutritionist Anki Sundin:

Att minska på mängden kött i kosten kan vara både hälsosamt och miljövänligt. Välj gärna svenskt kött när du väl äter det, så bidrar du faktiskt till positiva effekter på miljön. En växtbaserad kost med inslag av kött, fisk, fågel, mjölkprodukter och ägg innehåller alla näringsämnen vi behöver i bra mängd.

Recept:

Läs mer:

Trendspaning: Är du också en flexitarian?
Topp 10: Populäraste vegetariska recepten 2019
6 anledningar till att välja vego istället för kött

Testa vår kurs:

Annons