Vattnet i salladspåsen kan bära salmonella
Har du någon gång köpt blandsallad, spenat eller rucola på påse? Den där sorten som är ”sköljd och klar att servera”?
Då kanske du också att märkt att det ofta bildas en liten ”pöl” i botten av påsen efter några dagar. Den har det nu kommit ett nytt larm om.
Forskning vid University of Leicester i England visar att vattnet i påsen underlättar för exempelvis salmonellabakterier att klänga fast vid salladen, och ökar risken för matförgiftning.
Mikrobiologerna bakom studien, Primrose Freestone och Giannis Koukkidis, menar att vätskan som kommer från skadade blad i påsen kan bli tillväxtplats för salmonella som sedan fastnar på både salladen och påsens insida, även om påsen ligger i kylen. Enligt studien är salmonellabakterier från salladspåsar med ”salladsjuice” i botten mer aggressiva än de från påsar utan vätskan.
Lista: Bästa och sämsta maten för din mage
Däremot skapar inte vattnet i sig bakterierna – den bara underlättar tillväxten av de som hamnar i påsen vid paketeringen. Att skölja den färdigsköljda salladen tycks inte ha någon större effekt, har bakterierna fått fäste är de svåra att bli av med.
Vanligaste symptomen på salmonella är diarré, feber och magkramper som visar sig mellan 12 och 72 timmar efter intag av föda som burit bakterierna.
För att undvika smitta vill forskarna inte rekommendera folk att sluta äta sallad på påse – men att välja påsar med så lite vätska i som möjligt, inte äta salladen efter bäst före-datum utan helst samma dag som inköp och att hålla ögonen öppna efter blad som ser slemmiga eller ruttna ut. Att använda näsan är också ett bra tips.
Foto: IBL