Vill du bli friskare och smalare? Knäck färgkoden för att lyckas!
Färgglada frukter och grönsaker är inte bara vackra att titta på. De olika färgpigmenten – som även kallas fytokemikalier – har massor av hälsobringande effekter, menar Helena Nyblom, läkare utbildad vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Färgpigmenten skyddar oss bland annat mot inflammationer samtidigt som de fungerar som antioxidanter.
– De ger ett naturligt skydd mot angrepp från fria syreradikaler som annars kan skada våra celler. Då minskar risken för massor av välfärdssjukdomar som demens, cancer och hjärt-kärlsjukdomar, säger Helena Nyblom.
Och ju fler olika färger vi äter vid samma måltid, desto bättre:
– Ett plus ett blir inte två, utan det blir tre eller fyra. Om vi äter blåbär tillsammans med lite hallon och apelsin så får vi i oss mer näring än om vi äter dem var för sig. De förstärker varandras effekt!
Ofta tänker vi att frukter och grönsaker bara innehåller pigment från just den färg vi ser, men så är inte fallet.
–Träden har ju gröna löv på sommaren, men på hösten ändrar de färg. Då kommer orange och röda pigment fram. Precis på samma sätt är det med de gröna bladgrönsakerna, som också innehåller de färgerna. De finns där hela tiden, även när de inte syns, säger Helena Nyblom.
Exakt hur många färgpigment som finns i vegetabilier vet vi inte. Men Helena Nyblom brukar dela in dem i huvudgrupperna grönt, rött, blårött, vitt och gulorange. Inom varje kategori ryms flera olika pigment med liknande egenskaper. Ofta innehåller våra födoämnen pigment från flera av grupperna.
– I en apelsin finns 170 olika färgpigment som vi känner till. Men det finns säkert många fler. Forskningen har bara börjat!
För att få i oss optimalt med näring ska vi enligt Helena Nyblom försöka äta av alla färger. Man kan helt enkelt sträva efter att äta en regnbåge vid varje måltid. Men det finns vissa födoämnen som har extra mycket färgpigment.
– Kryddor innehåller enorma mängder! Så strö gärna över lite basilika eller oregano på maten!
Dessutom innehåller vanligen de frukter och grönsaker som har mörkast färg mest pigment. Detsamma gäller för dem som har mycket skal i förhållande till fruktkött. Det är nämligen oftast i skalet som näringen finns.
– Blåbär och björnbär är extremt nyttiga. De är mörka i färgen och har förhållandevis mycket skal. Bär är i allmänhet väldigt hälsosamma.
För att maxa näringsupptaget ska vi dessutom äta lite fett till frukterna och grönsakerna. Vissa färgpigment är nämligen fettlösliga.
– Ät dressing på salladen och ta några mandlar eller en ruta mörk choklad tillsammans med frukten, säger Helena Nyblom.
Hon berättar att vissa färgpigment också frigörs i större mängd om vi värmer maten.
– Kokt tomatsås och pastöriserad tomatjuice innehåller till exempel mer av det röda färgpigmentet lykopen än råa tomater. Men om vi upphettar tomaterna så förstörs i stället en del av C-vitaminet. Därför är det viktigt att variera sig!
Stor guide: Så väljer du rätt färg på maten!
När är blå mat bäst och vilken effekt har röda bär på hälsan? Här berättar Helena Nyblom hur du väljer rätt i frukt- och grönsaksdisken!
Läs mer: Vilken färg är nyttigast? Så väljer du rätt frukt & grönt!