Vinterns grönsaker – tips och goda recept i säsong nu
Vi är nu på väg in i den där säsongen som är motsatsen till späda skott och primörer. Om man tittar på listan över vad som är i säsong på grönsakssidan så här års kan det kännas mer än lovligt brunt och träigt. I säsong har vi framför allt rötter och kål som morot, kålrot, palsternacka, betor, rotselleri, rättika, lökar, brysselkål och vitkål. De må se lite trista ut men misströsta inte, det går att göra synnerligen läckra rätter av dem alla. Dessutom sparar du en hel del pengar genom att laga mat på vintersäsongens godsaker. Rotfrukter och kål är billigt, även om du väljer de ekologiska varianterna.
Anledningen till att rotfrukter är i säsong så här års är inte att de skördas när första snön faller, utan för att de skördas på hösten och sedan går bra att lagra under hela mörka vintersäsongen. Samma sak med svenska vinteräpplen som kan skördas ända in i vintermånaderna och sedan får mogna färdigt under lagring. Du hittar sorter som Ribston och Gloster i din mataffär under stora delar av vintern. Det finns också svenska vinterpäron under samma period, även om de inte är riktigt lika vanliga.
Citrusfrukter från Medelhavet
Men det finns ju mer som är i säsong när det är som mörkast i Sverige om vi tittar lite utanför våra egna gränser. Det är ingen slump att citrusfrukter som apelsiner och clementiner är starkt förknippade med julen, de är som bäst under våra vintermånader. Ett bra sätt att hålla koll på vad som är i säsong är att kolla på priset. När priset sjunker handlar det om en vara som det finns gott om, alltså som är i säsong just nu. Dessutom känner du på smaken om det är en frukt som är i säsong eller inte. Jämför den saftiga och söta smaken hos en spänstig vinterapelsin med en torr apelsin som du köper i juli. Du känner skillnaden på tyngden också, en riktigt saftig apelsin ska kännas tung för sin storlek och gärna ha ganska tunt skal.
Köp frukt och grönt i säsong för miljöns skull
Men behöver man bry sig om vad som är i säsong? Det finns ju paprika, tomater och kiwi nu också. Förutom att du själv sparar pengar och får godare råvaror om du köper grönt som är i säsong så jublar också miljön. Det säger sig självt att energislukande växthus inte är det bästa för att hjälpa miljön på traven. Då är det bättre att fokusera på sådana grönsaker när de kan växa i det fria här i Sverige eller i våra grannländer. Apelsinerna vi får hit på vintern kommer ofta från medelhavsländerna och har inte fraktats lika långt som en del av sommarapelsinerna som kan komma från till exempel Sydafrika eller Brasilien.
Testa recepten nedan och du kommer att märka att även den träigaste rot kan bli delikat.
Rotfruktsoppa med topping
2–3 portioner
Du behöver:
1 purjolök
½ liten rotselleri
4 potatisar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
5 dl grönsaksbuljong
1 ½ dl grädde
salt och peppar
Gör så här:
Börja med att dela alla grönsaker i centimeterstora bitar. Vitlöken kan du skiva. Bryn allt i lite olja eller smör i en stor kastrull, cirka 5 minuter. Slå på buljongen och se till att allt täcks. Koka upp och låt sjuda tills alla grönsaker är mjuka, cirka 15 minuter.
När grönsakerna är mjuka drar du kastrullen åt sidan på spisen och mixar alltsammans slätt med en stavmixer, akta så att den varma soppan inte stänker på dig. Mixa tills du har en slät, krämig och lite tjock soppa. Rör ner grädden och se till att allt blandas.
- Servera i skålar och toppa med valfri topping:
- Knaperstekt bacon.
- Rostade pumpa- och solrosfrön med flingsalt.
- Rostade majskorn med lite flingsalt och chiliflakes.
- Små knapriga krutonger.
Rostade rotfrukter med apelsin och honung
4 portioner
Du behöver:
4 palsternackor
5 potatisar
3 morötter
1 bit rotselleri
1 apelsin, rivet skal och saft
Flingsalt och svartpeppar
Gör så här:
Skär rotfrukterna i lagom stora bitar och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen på 225 grader och rosta i cirka 15 minuter. Under tiden river du zest – alltså bara det yttersta gula på apelsinskalet – och pressar ur saften ur apelsinen. Ta ut plåten och ringla apelsinsaft och strö apelsinzest över rotfrukterna. Vänd dem lite och ställ tillbaka in i ugnen och låt stå där tills de är färdiga, cirka 15–20 minuter till. Ta ut plåten, salta och peppra.
Panzanella med vinteräpple och pumpa
4 portioner
Du behöver:
½ butternutpumpa, skuren i munsbitar
2 syrliga vinteräpplen skurna i tunna klyftor
6 salviablad, hackade
4 msk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
3 msk flytande honung
100 g hasselnötter, grovt hackade
200 g grovt hackad grönkål
100 g torkade tranbär
200 g bröd med skorpa, till exempel ciabatta, skuret i munsbitar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg pumpan blandad med salvia, salt och peppar på en plåt. Ringla över olivolja och blanda runt. Låt den stå i ugnen i 30 minuter.
Ta ut plåten och blanda ner äppelklyftorna och ringla över lite honung. Lägg brödet på en separat plåt och sätt in båda plåtarna i ugnen och låt stå i cirka 10 minuter. Brödet ska vara lite knaprigt och äpplena mjuka. Under tiden rostar du hasselnötterna i en stekpanna. Vispa ihop resten av honungen och vinäger i en stor skål med lite salt och peppar. Riv ner grönkålen och tillsätt sedan nötterna, tranbären, äpplena, pumpan och brödet.
Blanda salladen och servera genast.
Foto: IBL