10 saker om kroppsideal som alla borde lära sina barn
Kroppsidealen är påtagliga på flera plan i samhället och kan påverka såväl gammal som ung. Som motvikt till de snäva idealen har kroppsaktivism fått allt större fäste och spridit sig runtom i världen. På sociala medier finns det mängder av konton som sprider kroppspositivism och en del företag har även börjat rucka på normerna i sina reklamkampanjer.
Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn
Föräldrar har en viktigt roll i att uppfostra sina barn och att se till att de är rustade för livet, inte minst när det kommer till hur de beter sig mot sig själva och andra. Alla vuxna kan dessutom agera för att radera hämmande och ibland rent av destruktiva kroppsideal.
Därför listar vi här 10 viktiga, kroppspositiva saker som alla barn och vuxna borde lära sig:
1. Alla kroppar är fina kroppar
Lär ditt barn att det inte finns något som är ”rätt” eller ”fel” när det kommer till utseende. Alla är fina precis som de är och ingen är mindre värd på grund av hur de ser ut.
2. Kläder behöver inte vara smickrande
Kläder kan vara roliga, coola eller sköna på kroppen. Det kläder inte behöver vara är smickrande. Det finns inget som är perfekt eller imperfekt när det kommer till våra kroppar, vilket uttalanden om ”smickrande” och ”osmickrande” insinuerar. När du kommenterar ditt barns kläder ska du berömma kläderna i sig, inte hur kroppen ser ut i dem.
Läs också: 6 idiotiska saker som vuxna säger till barn
3. Din kropp är ett instrument, inte en prydnad
Om ditt barn diskuterar sin eller någon annans kropp utifrån utseende, kan du styra samtalet mot kroppspositiva tankar om hur starka och snabba kroppar vi har samt hur häftiga saker vi kan göra. Lär ditt barn att uppskatta sin kropp för vad den kan göra istället för hur den ser ut.
4. Alla kroppar är bikinikroppar
I reklamkampanjer och på sociala medier är det ofta en väldigt stereotyp modell som visas i bikini och sällan syns varken ärr eller celluliter. Visa ditt barn att det finns människor i alla former, storlekar, hudfärger och med hudbristningar.
5. Rör på dig för att det är kul – inte för att komma i en viss form
För många vuxna kretsar träningen kring att gå ner i vikt och komma i en viss form. Lär ditt barn att träning är något som är kul, lärorikt och nyttigt för välmåendet istället. Var noga med dina egna ord, eftersom barn uppfattar mer än vad vi tror. Prata om träning i termer av hälsa, underhållning och nytta, inte utseende och vikt.
Läs också: Mamman tröttnade på att ”tjejshorts” var så korta
6. Förändringar är en del av livet
Det är naturligt att utseendet förändras och det händer mycket i tonåren. Håret, huden, vikten, kroppsformen och ansiktet ändras om vartannat. För många barn kan det vara svårt att acceptera och ta in. Som förälder är det viktigt att stötta och poängtera att det är en del av livet.
7. Avdramatisera ord som tjock, mullig och kraftig
Kallar ditt barn sig för tjock och är större än den normativa kroppen? Kanske har hon fått större bröst tidigare än de andra tjejerna i klassen? Förneka inte hennes tankar, men var noga med att lära henne att hennes kropp är lika mycket värd hur den än ser ut.
Ord som kraftig, mullig och tjock ska inte vara tabu, eftersom det stärker tanken om att det är något som är negativt, fel och mindre värt. Orden är adjektiv, precis som när du beskriver dig själv som lång, brunhårig eller fräknig. Lär ditt barn att acceptera sitt utseende istället för att passa in i en mall.
8. Kritisera inte din eller andras kroppar
Barn gör inte som vi säger utan som vi själva gör. Var medveten om hur du agerar när ditt barn hör dig även om du inte riktar dig direkt till ditt barn. Kritisera inte din eller andras kroppar och tänk efter en gång extra innan du pratar om kroppar och utseende.
Läs också: Girl power-posters som borde finnas i varje barnrum
9. Du behöver inte sminka dig för att vara vacker
Det är inte ett tvång att sminka sig och bry sig om smink, hud- och hårvård om man är kvinna. Kvinnor ska kunna känna sig vackra utan att behöva lägga ner tid framför spegeln. Ge beröm till ditt barn för annat än utseendet, exempelvis en cool outfit, ett roligt skämt, för snälla och generösa handlingar eller för att hen lärt sig något nytt.
10. En människas värde baseras inte på utseendet
Kritik mot kroppar kan börja tidigt. Det kan vara en kommentar från en klasskompis som etsar sig fast, det kan vara en kändis som hyllas för sitt utseende eller en annan som nervärderas på grund av sin kroppsform. Var motvikten i ditt barns liv som lyfter andra attribut än de fysiska, exempelvis popstjärnans coola koreografier eller röst. Lär ditt barn att hen aldrig ska behöva förändra sig och att hens värde inte minskar på grund av vad någon annan säger.
Inspiration: Bustle, Romper
Foto: Shutterstock
Köp jag duger-tröjan!
Var med och sprid budskapet att vi duger som vi är – och bidra till att stärka självbilden hos unga! Speciellt för kampanjen #jagduger har MåBra tagit fram en härlig t-shirt som säljs till förmån för Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer.
Texten är designad av fantastiska bokstavsillustratören Lise Hellström. Nu finns den att köpa i vår webbshop för 199 kr, i stl S-XL. Antalet är begränsat, så passa på innan den tar slut.
Är du snäll mot dig själv?
Gör vårt test här, för att se om du ställer lagom höga krav på dig själv.
Gå in på: mabra.com/jagduger. Där får du mer verktyg, fakta och pepp.
Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!
Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.
MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor – läs mer och börja direkt här!
Du får:
- Tillgång till programmet under 12 veckor.
- Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
- En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
- Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)