10 tecken på att du är en people pleaser
Är din vilja att bli omtyckt och bekräftad starkare än något annat? Då kan du vara en people pleaser, en person som sätter behovet att vara älskad så högt att det på sikt får motsatt effekt för din egen lycka. För vem vill riskera sin hälsa och sin chans till bra relationer på grund av ett personlighetsdrag?
Boken The Disease to Please tar amerikanska psykologen Harriet B Braiker upp fenomenet. Här är en lista på karaktärsdrag som kan kopplas till en people pleaser och vad du kan göra om du känner igen dig.
1. Du låtsas alltid hålla med
Att lyssna på andra är artigt, men du tar det ett steg längre och ger också intrycket av att hålla med den som pratar. Men att låtsas vara enig med alla tar på krafterna, eftersom det innerst inne ofta innebär krockar med dina egna åsikter och värderingar.
2. Du känner dig ansvarig över hur andra mår
Empati är en väldigt fin egenskap. Men en people pleaser tenderar att lägga ansvaret för andras trivsel och mående på sig själv. Resultatet blir ofta tömda depåer, eftersom din omgivning sällan bjuder tillbaka med samma mått.
3. Du ber om ursäkt – alldeles för ofta
Att ha som vana att ursäkta sig nedvärderar din person på sikt. Det gör det också svårt att stå för åsikter som är dina på riktigt.
4. Du äger inte din agenda fullt ut
Självklart har du koll på din tid och almanacka, men tittar du noga är det en hög risk att veckan består av saker som du tror att andra vill att du gör eller medverkar i. Alternativt har du tackat ja till saker du egentligen inte vill gå på.
5. Du har svårt att säga nej
Du är default ja när någon frågar. Men det betyder inte att du fullföljer dina löften, ofta kan en people pleaser ändå inte uppfylla alla måsten och fejkar sig sedan ur situationen med ursäkter som att personen är sjuk eller fått förhinder. Inte ens då vågar du säga nej utan skyller på annat, av rädsla att inte uppfattas som snäll eller risk att inte bli omtyckt och tillfrågad nästa gång.
6. Du upplever andras ilska som obehaglig
Bara för att någon är arg betyder det inte att du gjort något fel. Även om du förstår detta på ett teoretiskt plan får andras irritation eller ilska dig att reagera starkt. Ofta ältar du situationen för att se om du kunde gjort något annorlunda, medan personen som fick utbrottet sannolikt inte ägnat stunden någon särskilt eftertanke sedan den ägde rum. Att inte kunna ta konflikter riskerar att du får svårt att stå fast vid dina värderingar och gör det svårt för omgivningen att lära känna ditt rätta jag.
7. Du beter dig som omgivningen
Att spegla den man pratar eller umgås med är ett vanligt tecken på att vi tycker om personen och vill bli omtyckta tillbaka. Ett psykologiskt och logiskt spel som vi har nedärvda i vårt DNA. Men en people pleaser vill gärna förstärka motpartens positiva egenskaper genom att förminska sina egna. Det resulterar ofta i att du gör stora avsteg från din person och din egen vilja. Studier har visat att people pleasers till och med kan gå så långt att de kan bli självdestruktiva om de tror att motparten mår bättre av det. En people pleaser har också svårt att säga nej till mat, en till drink eller andra inviter i sociala sammanhang.
8. Du är beroende av bekräftelse
Alla har ett bekräftelsebehov, men en people pleaser är beroende av det. Att enbart känna sitt värde genom andras beröm och erkännande är inte ett sunt sätt att bygga självkänsla. I sammanhang där du inte får överväldigande och härlig feedback mår du dåligt. Och så är ju faktiskt merparten av livets dagar.
9. Du är konflikträdd
Att undvika bråk gör många av oss. Men du är så rädd för konflikter att du ständigt anpassar och justerar dig själv. På sikt vattnar detta ur din personlighet och din ork!
10. Du erkänner inte när du är sårad
En people pleaser har långt till sina negativa känslor offentligt. Men att inte kunna visa och erkänna att du blivit sårad, kränkt, arg eller ledsen gör dig inte mer omtyckt. Det gör det svårt för andra att komma dig inpå livet och gör det omöjligt för dig att skapa nära och äkta relationer.
Så slutar du vara en people pleaser
Att lära sig konsten att säga nej är en stor nyckel i att sluta utplåna sig själv. Ju förr du lägger dig an med den vanan desto bättre, eftersom det finns en stor risk att ”bägaren rinner över” om du väntar för länge. Både du själv och din omgivning riskerar att bli kraftigt överraskade om du säger ifrån, inte sällan med år av uppdämd affekt bakom dig. Bättre att börja tidigt och i mindre grad!
Expertens bästa tips är att säga nej till något litet och ganska obetydligt, till exempel att följa med på en fikastund på jobbet, en familjemiddag eller något annat. Nästa steg är att säga nej när någon ber dig om något, var då förberedd med en motivering. Till exempel: ”Nej, jag kan inte jobba extra i helgen eftersom jag är bortrest då2. Eller ”Nej, jag kan inte hjälpa dig just nu eftersom jag är upptagen. Kan vi prova om en stund?”
För varje nej kommer du ett steg bort från att vara den eviga ja-sägaren och du får bättre självkänsla och starkare konturer kring din personlighet på köpet!
Läs också:
Så hanterar du vampyrväninnan – hon som suger musten ur dig