11 vanliga stressymtom och kroppsbesvär mobilen ger dig
I genomsnitt kollar vi i mobilen 150 gånger per dag. För unga rör det som om närmare 400 gånger, enligt studier. Det är med andra ord lätt att bli smått besatt av att kolla i mobilen. Orsaken till det är att våra hjärnor är programmerade att söka efter snabba dopaminkickar, som gör oss glada och alerta. Och det ger mobilen oss. Samtidigt har våra hjärnor ingen koll på vad som är bra eller dåligt för oss. Den vill bara ha fler och fler snabba kickar.
Det blir allt vanligare att drabbas av olika kroppsbesvär, av mobilen. Genom att bli medveten om det här blir det lättare att dra ner lite på sin uppkopplade tillvaro – och aktivt prioritera att koppla av också. Ger vi oss inte tillräckligt med återhämtning blir vi med tiden sjuka av stress.
1. Tinnitus, huvudvärk och spända käkar.
När vi tittar i mobilen böjer vi huvudet framåt, samtidigt som vi gör samma små rörelser med fingrarna, om och om igen – som när vi scrollar eller sms:ar. Vi människor har tunga huvuden, relaterat till vår kroppsvikt, och många muskler behöver vara aktiverade för att hålla huvudet framåtböjd. Blir det för långa och många stunder ”fastnar” spänningarna i musklerna. Spända muskler i käkarna, nacken och axlarna är en vanlig orsak till tinnitus och huvudvärk.
2: Paddnacke ger värk på oväntade ställen och ökar den inre stressen.
När vi har huvudet framåtböjd under längre stunder, som när vi håller på med mobilen eller Ipaden, är en mängd muskler aktiverade. Vi människor har tunga huvuden, i förhållande till vår kroppsvikt. Att ofta hålla det framåtböjt under längre stunder skapar kroniska spänningar i musklerna i käken, halsen, nacken, axlarna och ryggen. Vilket i sin tur gör att vi får så kallad paddnacke – det vill säga att halsen och nacken fastnar i ett framåtböjt läge.
Vad gör det då? Jo, det skapar i sin tur spänningar i många andra muskelgrupper i kroppen. Alla muskler sitter ihop på olika sätt, och påverkar varandra. En framåtböjd hals gör att axlarna börjar luta framåt och ryggen kröks. Det här kan i sin tur orsaka värk till exempel vid revbenen, i ryggen, nacken och käkarna. Dessutom får vi svårare att ta djupa andetag, eftersom lungorna får mindre plats att expandera. En snabb, ytlig andning ger signaler till hjärnan att den behöver skjutsa på med stresshormoner, som kortisol och adrenalin, för att kraftsamla.
Hjärnan har inte förändrats särskilt mycket sedan stenåldern; en snabb andning tolkar den därför som att vi är i fara – och behöver få en extra skjuts av energiska stresshormoner, så att vi snabbt kan fly eller försvara oss. Är vi kroniskt spända i ryggen blir vi med andra ord också mer stressade inombords.
3. Kan orsaka närsynthet.
När vi tittat i en liten skärm, på nära håll, och tittar upp – är det vanligt att plötsligt se allt suddigt. Det beror på att ögonen blir spända. Och det tar en stund innan de hunnit ställa om sig till andra avståndslägen. Optikerna kallar det här för falsk närsynthet, eftersom den bara är tillfällig. De har sett en ökning av unga som vill göra syntest, eftersom de upplever att de ser suddigt på långt håll. I många fall rör det sig den här så kallade falska närsyntheten. Enda sättet att bli av med spänningarna i ögonen är att ha mindre skärmtid.
Läs också: Mobilen gör dig stressad – mer än du anar
4. Kronisk sömnbrist gör oss sjuka av stress.
Unga behöver sova runt 9 timmar per natt, men många i dag sover inte ens 7 timmar, enligt en studie. Sedan 1993 har sömnproblemen i Sverige fördubblats i stort, och fyrdubblats för unga kvinnor. En delorsak står utan tvekan smartphones för, är forskarna överens om.
Stressen för att missa något kul eller viktigt finns ständigt där. Ljuset från skärmen höjer dessutom vakenheten. Att använda mobilen strax före sängdags kan därför göra att man får svårt att somna. Att sova tillräckligt, och speciellt under djupsömnen, sorterar hjärnan intryck och immunförsvaret stärks. Sömnbrist kan i sig leda till ångest och depression!
5. Minskar den livsviktiga återhämtningen.
Förut hade vi naturlig ställtid, när vi stod i kön i mataffären, åkte buss eller gick ut med hunden. Du vet de där pauserna när tankarna får komma och gå som de vill.
I dag håller vi ofta på med våra smartphones istället. Vi hanterar ständigt flöden av information, vilket håller kvar hjärnan i ett problemlösande presterande läge. Ständig uppmärksamhet har en stressande effekt på kroppen. Vi behöver regelbundna kortare pauser för att hjälpa hjärnan varva ner. Man kan beskriva hjärnan som en muskel, den behöver både ansträngning och avslappning för att fungera och vara i balans. Forskarna är överens om att just bristen på återhämtning är en stor orsak till att allt fler blir sjuka av stress.
6. Leder till tidsbrist.
Hur ofta går man inte ut på nätet för att kolla något speciellt, men klickar in på något helt annat, som leder vidare till ytterligare en sajt. Plötsligt har det gått en timme, och man minns inte vad man skulle kolla upp från första början. Ofta är vi inte medvetna om hur mycket tid vi lägger på nätet. Men likväl tar det tid från annat – vilket kan skapa en kronisk känsla av tidsbrist.
7. Hjärnan klarar bara av en sak i taget.
Vi blir avbrutna ett antal gånger under en dag, dels av andra och dels av oss själva – när vi kollar Facebook, Instagram, svarar på sms och så vidare. Framför allt när man ska göra uppgifter som kräver stort fokus och långa tankar är det lätt att ”smita” in på till exempel Facebook.
För varje gång man blir avbruten tar det mellan 3 och 20 minuter att få tillbaka samma fokus man hade innan avbrottet, visar studier.
Det kan vara lockande att göra flera saker samtidigt. Vi känner oss effektiva när vi påbörjar nya saker. Men det är bara en känsla. I slutet av dagen inser vi ofta att vi inte lyckats slutföra någonting. När vi gör en sak i taget blir vi effektivare på riktigt – och mindre stressade.
8. Den farliga snuttefilten.
Stress föder mer stress. Ett sätt, för psykologerna att mäta stress hos sina klienter, är att gå igenom vanliga beteendesymtom. Och ett sådant är att kolla i mobilen orimligt ofta. När vi är uppe i varv blir mobilen lite som en snuttefilt. Det här beteendet, som känns tröstande på kort sikt, gör oss ännu mer stressade på längre sikt. När vi håller på med mobilen får vi som sagt en dopaminkick, som kan kännas som en lättnad när man är stressad. Nikotin, alkohol och sötsaker ger oss, som en jämförelse, också dopaminkickar – och är lätta att ta till vid stress.
Läs också: Mobilen avslöjar vem du är – på fler sätt än du tror
9. Kan försämra relationer.
Tänker man inte efter är det lätt hänt att mobilen tar ens uppmärksamhet – även när man har livs levande människor, som är viktiga för en, i samma rum.
Mänskliga relationer är bland det viktigaste för lyckan, visar ett antal studier. Att prata med sina barn, sin partner eller sin gamla mamma, ger kanske inte de där snabba kickarna – och kräver mer energi än att lägga ut en bild på Instagram. Belöningen i mänskliga relationer är mer långsiktig – och långvarig.
Våra hjärnor är programmerade att reagera på kontraster. En flimrande skärm, ring- eller sms-signal är nästan omöjliga att negligera – hur intressant samtal vi än är inne i med någon vi träffar IRL. Vad innebär det för samtalet? Jo, det blir avbrutet och uppstyckat.
Psykologer vittnar om att allt fler par får relationsproblem på grund av att den ena, eller båda, har för mycket skärmtid. Och var tionde barn tycker att deras föräldrar ägnar för mycket tid åt mobilen, enligt en studie.
Vi ringer också mindre i dag än förut. Ett sms med frågan ”Hoppas allt är bra” kan aldrig ersätta ett levande samtal. Och nätverken vi har i sociala medier kan aldrig jämföras med att ses på riktigt.
10. Ångest och depression.
Vi människor jämför oss med varandra, eftersom vi i grunden är flockdjur. Det är så vi relaterar till vår omvärld och bygger vår självbild. Men vad händer när vi tittar mycket på inlägg och bloggar, där andra förmedlar en bild av sig själva – där de alltid är snygga, glada, stolta och lyckliga?
Även om vi vet att de flesta bara lägger ut sådant som passar in i hur de vill marknadsföra sig själva, påverkas vi ändå. Plötsligt kan man känna att ens eget liv inte är lika mycket värt, som andras. Vilket drar ner vårt mående rejält.
Att titta mycket på selfies är en vanlig orsak till att unga blir kliniskt deprimerade, enligt en studie. Dessutom upplever många, framför allt unga kvinnor, allt mer orimliga krav på att vara smarta, snygga, duktiga i skolan och lyckade socialt. En delorsak är tveklöst alla intryck från bloggar, Youtube, sociala medier och så vidare.
11. Går det att fånga och visa dagen – på samma gång?
Att uppmärksamma och kunna känna tacksamhet för händelser i vardagen är viktigt för vårt inre lugn och lycka, visar studier. Frågan är vad som händer med vår närvaro när vi blir avbrutna, eller avbryter oss själva, hela tiden?
Ponera att du är i skogen och ser en vacker stig som slingrar sig. Istället för att vila i det du upplever här och nu, och spara bilden i minnet, tänker du: Det här blir en fin bild på Insta. Och så kopplar du om känslan, från att njuta av stunden, till att ta ett foto och lägga ut det.
Så fort vi går ifrån själva upplevelsen, för att göra något annat av den (ta en selfie, googla), så är närvaron bruten. Det kanske inte är en slump att efterfrågan på minfulness- yoga- och meditationskurser ökar?
Källor: Pontus Wasling, hjärnforskare på Göteborgs universitet, Svt Nyheter, Socialamedier.net, The Guardian, Sjuk av stress av Anna Bennich Karlstedt, Elevhälsan, ScienceDaily m fl.
Foto: Shutterstock
Så skadas barns ögon av smartphones
Läs också: Så skadas barns ögon av smartphones