Stressad över din ekonomi? Här är 5 frågor att ställa dig
Pengar är viktigt vare sig du vill erkänna det eller ej, eftersom det kostar att leva. Mat, kläder och tak över huvudet är sällan gratis var du än befinner dig i världen. Och det är bara saker du behöver för att överleva. Till det kommer sedan allt vi vill ha: Bilar, resor, mobiltelefoner, konsertbiljetter, husdjur…
I det samhälle vi lever i idag bedöms vi ofta efter ytliga och materiella faktorer – och vi strävar alltid efter mer. Vi vill först ha en fin lägenhet, sen ett fint hus och sen ett fritidshus på det. Samtidigt jämför vi oss ständigt med andra – det är en del i vår natur, vilket också gör att det är lätt att känna sig sämre än de som har större, finare, bättre saker.
Corona gör oss ekonomiskt stressade
Så det är inte konstigt att pengar ofta ligger bakom stress, oro, ångest och depressioner. För även om man skaffar sig en bra utbildning och jobbar hårt finns inga garantier för att pengarna kommer att rulla in. Och när vi inte kan köpa oss den materiella status vi drömmer om är risken att vi känner oss misslyckade och olyckliga.
– Detta trots att lycka i själva verket handlar om så mycket mer än bara en god ekonomi, som till exempel kärleksfulla och respektfulla relationer, vänner och sociala kontakter, en sund hälsa och välmående, goda vanor och inte minst förmågan att kunna känna uppskattning över de små sakerna i livet, säger David Waskuri, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut, samt specialist i psykologisk behandling och psykoterapi, socionom och vd för Sveapsykologerna i Stockholm och Göteborg.
Inte minst märker vi av den här typen av ekonomisk stress under rådande coronapandemi, när många förlorat sina jobb och företag gått i konkurs. Plötligt måste vi hålla hårt i pengarna och många planer och drömmar skjuts på en oklar framtid. Många frågar sig ”Har vi råd att bo kvar?”, ”Måste vi sälja bilen?”, ”Kommer jag orka med jobbet nu när så många fått gå?”.
Men ibland gäller det att kunna skilja på stress du känner för att du inte kan uppnå dina egna materiella ideal – och oro över reella ekonomiska hot, som att bli av med jobbet eller hamna i en långvarig sjukskrivning. Kanske skulle du må bättre bara av att skifta fokus?
Här är fem frågor du bör ställa dig själv om du stressar över din ekonomi, enligt psykologen David Waskuri.
1. Vilka är dina livsmål?
Istället för att jämföra dig med andra kan det vara nyttigt för dig att tänka igenom dina egna mål i livet. Inte bara ekonomiska och karriärsmässiga, utan också mål som handlar om dina relationer, fritidsintressen, träning och inte minst din mentala och fysiska hälsa.
2. Hur får du balans?
Pengar är ett medel som hjälper dig att göra saker i livet, men du bör undvika att bli för besatt av rikedom. Gå inte på den vanligt förekommande bilden av att pengar och materialism per automatik kommer att göra dig till en lyckligare människa.
– Försök att sträva efter en hälsosam balans i livet, vilket kan nås genom exempelvis goda relationer, ett trivsamt jobb eller utbildning, fritidsintressen, träning, sömn, mindfulness och meditation, säger David Waskuri.
3. Vad är du tacksam för?
Känn tacksamhet! Faktum är att du kan träna din hjärna att se det positiva och uppskatta det du har i livet, istället för att stirra dig blind på allt du inte har. Stanna upp varje dag och reflektera över vad du är mest tacksam för.
– Skriv gärna en lista över minst 3-5 saker.
4. Hur återhämtar du dig?
Glöm inte bort din återhämtning! Den hjälper dig att undvika att hamna i långvarig stress som i värsta fall kan leda till utmattningssyndrom. Detta är lika viktigt i arbetet som privat. Om du upplever att du har för mycket att göra på jobbet eller hemma är det viktigt att sätta rimliga gränser – öva på att säga nej och skapa luckor i schemat.
– Vi människor mår sällan bra av för höga doser av stress. Se därför till att avsätta tid för att ”bara vara” så att din hjärna får chans att vila, säger Waskuri.
5. Behöver du oroa dig?
Om du hamnar i orostankar eller grubbel över ekonomi kan du ställa dig själv frågan: Är det en produktiv eller icke-hjälpsam oro? Har jag belägg för att mina tankar stämmer? Är det ett aktuellt problem? I sådant fall kan det vara bra att ”problemlösa” genom att skriva ner det faktiska problemet. Därefter försöker du komma på några alternativa lösningar.
– Hjärnan mår i regel bättre av att vara i problemlösnings-tillstånd, än när du målar upp katastroftankar som kan trigga igång kroppens kamp- eller flyktsystem.
Foto: TT
…
Läs mer:
Ny forskning: Träning ger mer lycka än pengar
Glöm pengar – nu vet forskare vad som verkligen gör dig lycklig
Professor Micael Dahlen: Att bli rik innebär inte att du blir lycklig!
…