Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

5 olika konflikttyper i diskussionerna på jobbet - vem är du?

02 mar, 2021
AvJohanna Bengtsson
Vi har alla olika sätt att försöka lösa konflikter på. Är du förhandlaren, vinnarskallen eller djävulens advokat? Här går vi igenom fem konflikttyper som finns på varje arbetsplats.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En del blir aggressiva, andra tysta och tillbakadragna medan en tredje blir lösningsorienterad. När det uppstår konflikter på jobbet går de flesta in i en typ av roll. Antingen för att lösa diskussionen, eller för att vinna den.

– Den strategi vi använder har att göra med om vi bryr oss mest om att skydda relationerna, eller om vi bara vill säkra resultatet av diskussionen, säger Lawrese Brown till Huffington Post.

Hon är expert inom ledarskap och grundare av C-Track Training, ett utbildningsföretag för arbetsplatser.

Det finns inte ett specifikt sätt som är det rätta när det kommer till konflikthantering. Men vissa sätt att diskutera främjar gruppen medan andra snarare drar ner den. Här beskriver Lawrese Brown fem olika konfliktformer som arbetskollegor ofta tar till i diskussioner. Känner du igen dig själv eller någon kollega i de olika typerna?

Konflikttyper på arbetsplatsen

1. Förhandlaren

Den här kollegans strategi är att mötas halvvägs (det är åtminstone något hen säger för att få vad hen vill ha). Förhandlaren lägger inte energi på vad som är genomförbart, utan är bara fast besluten om att förhandla fram en deal som passar alla.

Annons

”Detta har jag. Detta vet jag att du har. Ingen av oss kommer att få exakt det vi vill ha så varför inte träffas i mitten?” är förhandlarens melodi.

Men se alltid till att läsa det finstilta efter att ha godkänt dealen, förhandlaren kan nämligen försköna sitt erbjudande för att få som hen vill i stunden, menar Brown.

Förhandlaren dealar med konflikter på jobbet
Om du får det här och jag det där, så möts vi i mitten. Okej?

2. Konfliktundvikaren

För relationerna på arbetsplatsen är den konfliktundvikande personen toppen. Hen gör inte någon stor sak av olika åsikter, utan går raskt vidare. Men undvikarens ovilja att engagera sig innebär också att deras värdefulla bidrag till gruppen aldrig blir hörda.

Det finns ingen självsäkerhet i att undvika en konflikt, menar Brown. Det är oftast dessa personer som säger ”jag tänkte också på det, men sa inget” när någon annan får uppskattning för en tanke eller ett arbete.

Annons

Ibland kan de undvikande se helt obrydda ut när en arbetskonflikt uppstår. ”De letar efter en flyktväg. De stänger helt enkelt bara av", säger Lara Hogan, författare till “Resilient Management” och grundare av managementföretaget Wherewithall.

3. Högre makt-taktikern

Människor med denna personlighetstyp tar inte upp konflikter direkt med kollegan i fråga. Istället tar de vidare dem till någon med mer makt, säger Hogan. Hon menar att deras argument kan motiveras av tron att höja problemen till överordnade kommer att ge dem styrka och makt.

”De vill få problemet löst direkt och de tror att genom en person med mer makt involverad kommer de nå en snabbare lösning”, säger Hogan.

Nackdelen med denna konflikttyp är att många medarbetare känner att Högre makt-taktikern går bakom ryggen på dem. Det bryter förtroendet och förgiftar arbetsplatsen samtidigt som människor som borde ägna sig åt andra saker nu blir indragna i medarbetarnas problem.

Att gå till chefen och prata om kollegorna är "Högre makt-taktikerns" melodi.

4. Djävulens advokat

Kollegor som spelar ”djävulens advokat” argumenterar vanligtvis mot något enbart för argumentets skull. De är en debattör som i en enig grupp tar upp motståndarsidans argument.

Annons

"De kan komma med falska exempel, massor av hypotetiska ”tänk om”- uttalanden som inte är relaterade till det du pratar om” säger Hogan.

Hon tipsar om att försöka få ner debattören på jorden genom att ställa relevanta frågor, vara saklig och ta reda på vart skon klämmer. ”Jag märker att du inte tycker att det här avtalet funkar för dig, men vad är det som ligger bakom att du känner så?” kan du exempelvis fråga.

5. Vinnarskallen

Enligt konflikttypen ”vinnarskallen” kan personen inställsamt höja sina kollegor samtidigt som hen utformar andras idéer som sina egna för att komma vidare i diskussionen. Det menar beteendeforskarna Kenneth Thomas och Ralph Kilmann.

De kan försöka dominera över andra människor, vilket ofta leder till att medarbetare kan ge efter för vinnarskallen eftersom de anser att det inte finns något utrymme att förhandla eller komma överens med dem.

Vinnarskallen tänker: "Jag får de resultat jag vill ha och jag är bra på mitt jobb" samtidigt som deras konfliktstil kan offra arbetsförhållanden.

Foto: TT Källa: Huffington Post

Annons