Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

5 tecken på att du vuxit upp med en "giftig" förälder

09 mar, 2020
Har du vuxit upp med en förälder som ljuger, trycker ner och skyller ifrån sig? Då kan du ha varit utsatt för en "giftig" förälder, något som kan ha påverkat hela ditt liv. Här är några tips för att hantera familjemiddagarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Ibland dyker det upp människor i livet som du inser inte är bra för dig. Kanske är det en pojkvän som utnyttjar din godhet, en vän som suger all energi ur dig eller en kollega med narcissistiska tendenser. Dessa personer kan du begränsa ditt umgänge med (dumpa killen) – du behöver inte umgås med dem mer än nödvändigt.

Men det finns personer som det är svårare att undvika – exempelvis om det handlar om dina eller din partners föräldrar. Då behöver du istället lära dig verktyg för att hantera umgänget, inte minst för din egen mentala hälsas skull!

Hur vet man om man har en förälder med den här typen av destruktiva drag, eller ”giftiga” beteende? Här är några punkter som kan avslöja det.

Starka negativa reaktioner

”Giftiga” föräldrar har dålig kontroll över sina känslor. De överdramatiserar gärna, även småproblem och ser minsta pik som något att bli fientlig till. Det blir lätt arga, säger elakheter och beter sig destruktivt.

Annons

Brister i empati

Föräldern (eller för all del syskonet) kan ha svårt att känna empati för andra. Allt handlar istället om hen själv och hens behov, och det kan vara svårt för personen att se hur något den gör kan uppfattas som skadligt, elakt eller känslokallt av andra.

Stort kontrollbehov

Ju mer ”giftigt” beteendet är, desto större är ofta kontrollbehovet hos personen, som gärna har koll på vad alla i omgivningen har för sig. Det kan innebära att det är en helikopterförälder, men också att föräldern har orimligt höga krav, även på vuxna barn.

Se ocksåtecken på 7 giftiga personlighetstyper du vill undvika.

Väldigt kritisk

En ”giftig” förälder kan ha svårt att se barnets framgångar och prestationer, oavsett hur lyckat barnet är, eller blir som vuxen. Istället är de duktiga på att trycka ner människor i omgivningen och istället lyfta upp sig själva och sina egna talanger.

Skyller ifrån sig

Gräl, bråk, fientlighet och dålig stämning inom familjen som beror på den giftiga föräldern skylls alltid på någon annan. Den här typen av person kan inte ta ansvar för några misstag ellr problem, utan väljer istället att skylla ifrån sig på någon annan familjemedlem eller manipulera sanningen för att passa hens syften bättre.

Annons

Hur hanterar man en giftig förälder?

Det första ett barn till en förälder med dessa destruktiva beteenden behöver lära sig att att det inte går att styra över någon annans beteende än ditt eget. Det är ingen idé att försöka kontrollera eller förändra föräldern, som själv måste vara ansvarig för sitt beteende.

När du accepterat det kan du istället prioritera dina egna behov. Försöka att definiera vilken relation ni ska ha, så att det funkar med dina emotionella behov och så att du inte utsätter dig själv för förälderns negativitet, fientlighet och giftiga beteenden – bara för att du ska försöka ”laga” era problem. Det här är några bra saker att ta med dig framåt:

Sätt gränser!

Du måste våga definiera var dina gränser går, och vad som är acceptabelt och inte för dig. Våga begränsa hur mycket du umgås med dina föräldrar och vilken kontakt ni har för att er tid tillsammans ska kunna bli desto trevligare.

Annons

Välj miljö

Genom att välja vart ni ska ses när ni väl träffas kan du delvis begränsa det problematiska beteendet. Att välja offentliga platser där det finns andra människor gör dels att det blir lättare för dig att gå därifrån om det går över gränsen, dels blir det en neutral plats där ni inte måste falla in i era gamla roller och mönster som ni hade hemma.

Självmedkänsla

Var medmänsklig mot dig själv också – du måste faktiskt inte umgås med familjen vid varje högtid eller födelsedag. Umgås istället med människor du tycker om och mår bra av och som får dig att trivas med dig själv.

Det kan vara svårt att hantera de mönster man fått inpräntade i sig av en giftig förälder, därför kan många känna sig hjälpta av att träffa en psykolog och få fler verktyg för att lära sig hantera dels föräldern dels andra situationer i livet där en ”giftig” person dyker upp.

Källa: Psychology today Foto: TT

Läs mer:

Elaine Eksvärd: Så hanterar du personer som saknar känsla

7 enkla metoder för att hantera en narcissist

Så hanterar du att någon närstående ljuger för dig

Annons