Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

7 saker du INTE ska säga på en jobbintervju

06 jul, 2020
AvEmma Castman
kvinna hälsar professionellt
Är du på jakt efter jobb, eller har du en spännande intervju som väntar? Här är sju exempel på saker som är bra att tänka på inför mötet med en potentiell arbetsgivare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att känna sig nervös och stressad inför en arbetsintervju är inte konstigt. Allt går mer eller mindre ut på att du ska sälja in dig själv till en okänd människa, och förhoppningsvis kamma hem ett efterlängtat jobb.

Med det sagt är det viktigt att försöka hålla nerverna i schack, och inte låta de påverka dig allt för mycket. Här är exempel på sju saker du bör undvika att säga på en intervju:

1. ”Det här jobbet hade verkligen lyft mitt CV”

Meningen ovan skickar ut tydliga signaler om att du är mer intresserad av att bygga din egen karriär än att driva företaget framåt. Att se arbetet som en byggsten i CV:et skapar även en känsla av att du är på väg bort från företaget innan du ens hunnit börja.

2. ”Jag har inte hunnit läsa på om er än”

Här finns det inget ”än”. När du går på en arbetsintervju ska du vara förberedd och påläst om allt som kan tänkas vara av intresse. Läs inte bara in dig på företagets hemsida, utan kolla även sociala medier som Instagram och LinkedIn. På så sätt visar du att du är engagerad och motiverad – på riktigt.

Annons

Se ocksåDärför fick du inte jobbet – 3 vanligaste orsakerna.

3. ”Jag har blivit missförstådd på mina tidigare arbetsplatser”

Att prata illa om tidigare arbetsgivare och arbetsplatser är aldrig en bra idé. Det skapar frågetecken hos personen som håller i intervjun och genererar samtidigt en negativ stämning i rummet.

4. ”I framtiden vill jag ha ditt jobb”

Att visa på ambition och målmedvetenhet är alltid bra, men att säga att du specifikt är ute efter din chefs jobb kan vara känsligt. Prata i stället om att du gärna vill utvecklas inom företag och är öppen för att testa på nya roller inom organisationen om sådana möjligheter kommer.

5. ”Hur fort kan jag avancera på företaget?”

Som sagt, målmedvetenhet är bra – men fokusera inte bara på möjligheterna till att klättra uppåt på karriärstegen när du är på intervju. Din potentiella arbetsgivares huvudfokus är att ta reda på om du rätt person för tjänsten de söker just nu.

Annons

6. ”Nej, jag har nog inga frågor till er”

När du får möjligheten till att ställa frågor under intervjun är det viktigt att du faktiskt gör det. På så sätt visar du att du verkligen är intresserad av företaget och tjänsten du söker.

7. ”Hur tycker du att jag har presterat?”

Har du förberett dig noga, läst på om organisationen och tydligt förklarat varför just du passar bäst i den här rollen är det ingen tvekan om att du har presterat bra. Så, känn dig trygg i den vetskapen och ha förtroende för dina färdigheter – utan att fiska efter bekräftelse.

Foto: TT

Artikelinspiration: Forbes

LÄS MER:

8 saker du inte ska acceptera på jobbet

Psykologen: Så enkelt får du fler vänner på jobbet

Att vara produktiv och effektiv på jobbet är inte alltid det bästa

Annons