Adhd på jobbet: Så glänser du och så undviker du fallgropar
Socialstyrelsen räknar att cirka 2,5 procent av alla vuxna i Sverige har adhd. En diagnos kan ge många förklaringar och svar och framförallt underlätta vardagen genom att man plötsligt får tillgång till nya verktyg och insikter. Många kan ha svårt att rikta all sin energi rätt och stöta på utmaningar i alla de koder och regler, uttalade och outtalade, som gäller på arbetsplatser.
Psykologen Martina Nelson är specialist inom neuropsykologi, adhd och autism i arbetslivet och har tillsammans med Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, skrivit boken Adhd på jobbet. Här är några av Martinas bästa tips för att utnyttja sina styrkor och undvika fallgropar. Adhd yttrar sig givetvis olika från person till person, men här är några generella kloka råd.
Video: Adhd hos vuxna – allt du behöver veta
Vad kan man tänka på när man väljer yrke och söker jobb när man har adhd?
1. Hitta dina styrkor
Först och främst bör man se till hur blir adhd just för dig? Vad är du bra på? tipsar Martina:
– Är du duktig på att organisera och strukturera, så leta efter yrken där de uppgifterna ingår, där kan du glänsa. Har du däremot svårare för administration eller dokumentation så kanske det inte är något för dig. Många som har adhd är också bra på att komma på idéer, de är orädda och vågar prova nya saker. Där finns det dock två sidor av myntet, för samtidigt kan man ju ibland behöva tänka på konsekvenserna.
2. Välj områden du verkligen brinner för
– Det är också extra viktigt att göra något som verkligen engagerar och drar igång ens egna inre drivkrafter eftersom man i grunden kan ha svårt med motivation för sådant man inte är jätteintresserad av.
3. Våga kommunicera och be om hjälp
Analysera dig själv: Under vilka förutsättningar fungerar jag som bäst? Kommunicera gärna dina insikter till din chef: Behöver du mer tydlighet? Säg det! Behöver du mer lugn och ro? Säg det!
– Det kan ju vara lite läskigt, framför allt idag när man ofta låtsas som att man är så himla bra på allt. Jag själv ser själv upp till personer som berättar vad de behöver, det är både insiktsfullt och ett tecken på inre trygghet, peppar Martina.
Foto: TT/Natur & Kultur