Adhd på jobbet – 3 saker att tänka extra på under arbetsdagarna
2,5 procent av alla vuxna i Sverige har tros ha adhd, en diagnos som kan påverka vardagslivet på flera sätt. Många kan ha svårt att rikta all sin energi rätt och stöta på utmaningar i alla de koder och regler, uttalade och outtalade, som gäller såväl i samhället i allmänhet som på arbetsplatser, vilket kan ställa till bekymmer för alla inblandade.
Psykologen Martina Nelson är specialist inom neuropsykologi, adhd och autism i arbetslivet. Tillsammans med Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, har hon skrivit boken Adhd på jobbet. Här är några av hennes bästa tips för att må bra på jobbet, underlätta och tydliggöra sin arbetssituation.
1. Prioritera och avgränsa
Ofta kan man ha svårigheter med att avgränsa arbetsuppgifterna. För den med adhd kan det därför vara extra värdefullt att arbeta med prioriteringslistor, menar Martina Nelson.
– Lista dina arbetsuppgifter och gör en prioriteringsordning, från 1-3. Vad ska du fokusera på först och vad kan vänta? Bolla gärna med din arbetsgivare för att få hjälp att ranka.
2. Planera in tid för återhämtning!
Återhämtning är superviktigt för oss alla, men kanske ännu viktigare för dig som har adhd. Som återhämtning räknas inte bara sömn och vila, utan allt som ger tillbaka energi, kanske att ta en promenad, lyssna på musik eller slösurfa. Vänta inte till kvällen med att ta paus, utan se till att ladda om med jämna mellanrum under dagen.
3. Våga berätta vad du behöver
Var inte rädd för att be om hjälp att optimera just dina förutsättningar. Det vinner alla på. Behöver du mer tydlighet? Säg det! Behöver du mer lugn och ro? Säg det!
– Det kan ju vara lite läskigt, framför allt idag när man ofta låtsas som att man är så himla bra på allt. Jag själv ser själv upp till personer som berättar vad de behöver, det är både insiktsfullt och ett tecken på inre trygghet, peppar Martina.
Foto: TT/Natur & Kultur