Anders Hansen om psykopater: ”Exploaterar andra hänsynslöst”
Är din chef psykopat – eller lever du med en?
Då har Anders Hansen ett enda råd: Lämna! Inte ens flera år av terapi kan lära en psykopat att känna genuin empati.
Är psykopater definitionen av mänsklig ondska? I nästa avsnitt av SVT-serien "Din personlighet", som sänds i morgon djupdyker psykiatrikern Anders Hansen i de mörka delarna av vårt sinne. Där hittar vi psykopaterna – som både fascinerar och skrämmer oss.
– Att detta är toxiska individer som exploaterar andra hänsynslöst och som inte har förmågan att känna vad andra känner stämmer, men psykopati är betydligt mer komplicerat än så.
I avsnittet träffar han en diagnostiserad psykopat i USA för att försöka förstå hur det är att leva med diagnosen.
– Hon växte upp utan förmåga till empati. Hon skrattade åt handikappade barn på TV och förstod inte när hennes föräldrar blev arga och frågade vad det var för fel på henne. Hon kunde verkligen inte förstå vad det var hon borde känna, berättar Anders Hansen.
Det är just det som är typiskt för psykopati – att man saknar förmågan till empati.
– Psykopati innebär i grund och botten att man har lätt att förstå vad andra känner, men man känner det inte själv. Man har lätt att läsa av andra och sen använda den kunskapen på ett hänsynslöst sätt för att utnyttja andra.
Men hur blir man psykopat?
– Ingen människa föds som psykopat, men man föds däremot med en sårbarhet för att utveckla det. Det beror på ens gener. Om man sen växer upp i en traumatisk miljö kan sårbarheten utlösas och då utvecklar man psykopatiska drag, säger Anders Hansen och tillägger:
– Det betyder att psykopati ofta är behandlingsbart om man får hjälp. Men den hjälpen måste man få tidigt, helst innan puberteten. Man kan inte lära sig att känna vad andra känner men man kan lära sig förstå det, och förstå hur ens beteende påverkar andra. Jag tror få forskare anser att man kan bota psykopati, men man kan mildra konsekvenserna av det. Inte bara för omgivningen utan för psykopaten själv som brukar må bättre.
Råd till dig som lever nära en psykopat
Den kvinna som Anders Hansen träffar i ”Din personlighet” har gått i terapi varje vecka i 10 år. Hon kan fortfarande inte känna empati men hon har lärt sig att bete sig på ett sätt som är mer accepterat av omgivningen.
– Hon mår mycket, mycket bättre nu. Och det är det som jag hoppas är att den som känner igen sig ska ta med sig – har du mycket av de här personlighetsdragen kan du söka hjälp.
Vi rår inte för vilka vi är, men vi har ett ansvar för hur vi beter oss
Anders HansenDrivkraften bakom den nya serien har varit Hansens egen nyfikenhet. Han vill förstå psykopati, men också narcissism, på djupet – utan att för den skull ursäkta beteendet som ofta följer diagnoserna.
– De här dragen är verkligen inte ett fritt val. Men det är heller ingen ursäkt. Vi rår inte för vilka vi är, men vi har ett ansvar för hur vi beter oss.
Och för den som lever med en psykopat i sin närhet har Anders Hansen bara ett råd – att lämna.
– Om man har någon i sin omgivning som har väldigt starka psykopatdrag så tror jag att man ska försöka lämna den personen. Det låter hårt och krasst, men det är mitt råd.
Fakta: Psykopater
"Psykopati är en komplex diagnos. Man kan ha mer eller mindre psykopatiska drag, och man brukar säga att de är normalfördelade i befolkningen. Ungefär en procent har så mycket psykopatiska drag och sådana beteenden att det är motiverat att diagnostisera dem med psykopati".
Källa: Anders Hansen
Psykopater och ondska
När Anders Hansen beskriver en psykopat ligger det nära det vi i vardagligt tal skulle kalla ondska. Men Anders Hansen tycker att det är ett dåligt begrepp.
– Jag tycker inte frågan om ond eller god säger så mycket. Varför är han ond? För att han gör onda saker! Varför gör han onda saker? För att han är ond! Det blir ett cirkelresonemang. Det är bättre att prata om empati som kan mätas och studeras. Men att man har låg empati är ingen ursäkt för hur man beter sig. Vi rår inte för vilka vi är men vi har ett ansvar för hur vi beter oss, säger Anders hansen.
För att förstå lite mer om ondska har Anders Hansen besökt Christopher R. Browning som skrivit boken ”Helt vanliga män”.
– Den handlar om en bataljon i Tyskland 1941. De är reservister som är bland de sista att kallas in, de är alltså inte militärer. Och de blir tillsammans en mordmaskin på östfronten och avrättar 60 000 judar, fullständiga monster, berättar Anders Hansen.
Christopher R. Browning har gått till botten med vilka de som kunde utföra dessa onda handlingar var – och det visar sig att det här var helt vanlig män.
– Det fanns ingenting som skvallrade om att de skulle göra något sånt här. Det var ostraffade familjefäder, och det betyder ju då att alla bär på någonting som i fel situation kan utlösas till något fruktansvärt.
Efter intervjun med Christopher R. Browning landade den insikten fullt ut.
– De flesta av oss, mig inkluderad, är förmodligen kapabla att göra fruktansvärda saker om vi befinner oss i extrema situationer. Att vi aldrig utsatts för sådana situationer betyder inte att vi inte är kapabla till hemska saker, det betyder bara att vi haft turen att aldrig prövas. Att våra värsta sidor utlöses av bland annat grupptryck innebär att detta är en sårbarhet i vår psykologi vi måste vara medvetna om.
Foto: SVT, Shutterstock/TT