Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Ångest kan visa sig på olika sätt – lär dig tyda signalerna

07 nov, 2018
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Kvinna med ångest lutar huvudet i händerna
Plötslig ilska, ökat bekräftelsebehov eller svårigheter att fokusera. Ångest tar sig uttryck på olika sätt och ibland är symtomen väldigt diffusa och svåra att tyda. Lär dig känna igen signalerna som kan kopplas till ångest.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De flesta av oss drabbas någon gång i livet av ångest, vissa har återkommande perioder och andra drabbas mer sällan. Ångest i sig är helt naturligt men kan vara skrämmande och väldigt obehagligt. På samma sätt som förekomsten av ångest varierar från person till person kan den också ta sig uttryck på olika sätt. Här listar vi åtta signaler att ha lite extra koll på.

Se ocksåså slipper du panikångestattacker och så hjälper du en vän som drabbats.

Kraftiga humörsvängningar

Ångest kan påverka ditt humör och göra att du ena stunden mår bra och nästa är oerhört arg. De hastiga svängningarna i humöret kan försvåra för såväl den drabbade som för anhöriga att koppla reaktionen till just ångest. Ilskan som uppvisas utåt är kroppens sätt att hantera och bearbeta den ångest som växer inombords.

Sömnproblem

Det är inte ovanligt att du känner dig trött om du drabbats av ångest eftersom ångest gör att kroppen producerar för mycket adrenalin. Adrenalinet, som är ett stresshormon, påverkar i sin tur nattsömnen. Vissa med ångest sover helt plötsligt mycket mer än vanligt, medan andra i stället vaknar flera gånger under natten. Att drömma mardrömmar är också vanligt.

Annons

Triggas vid kris

Ibland är det mer påtagligt att ångesten är på väg, särskilt när den är kopplad till någon form av kris. Kanske går du igenom en jobbig separation, tampas med hälsoproblem, är deprimerad, hanterar en förlust eller tvingas tackla tuffa motgångar på jobbet. Vid krisrelaterad ångest finns en medvetenhet om vad som utlöser ångesten som då blir lättare att förstå och förutse. Ångesten går också ofta över i takt med att kroppen har bearbetat händelseförloppet.

Plötslig känsla av obehag

I andra fall kan ångesten i stället slå ner som en blixt från klar himmel utan någon tydlig utlösande faktor. Ofta då kopplad till en mycket stark obehagskänsla med tryck över bröstet, hjärtklappning, svårigheter att andas och en känsla av att inte kunna kontrollera situationen. En vanlig beskrivning är att man upplever det som att man befinner sig i en bubbla, avskärmad från världen runtomkring.

Bekräftelsebehovet ökar

Ångest påverkar dig både fysiskt och psykiskt och kan yttra sig genom ökad nervositet och spänningar i kroppen. Det är också vanligt att den som har ångest plötsligt får ett ökat bekräftelsebehov i takt med ett svikande självförtroende.

Annons

Du drar dig undan

Undviker du aktiviteter som du tidigare har uppskattat? Prioriterar du att vara ensam hellre än träffa dina vänner. Har det till och med gått så långt att du undviker att svara i telefon eller upplever det som jobbigt att gå på öppna gator. Det kan vara ett tecken på social ångest. Genom att undvika sociala situationer skapas en känsla av kontroll, samtidigt som det kräver oerhört mycket energi att hela tiden ducka för det sociala. Det blir en ond cirkel.

Svårigheter att fokusera

Vid ångest är det lätt att fastna i en spiral av grubblerier kring negativa situationer. Det problemorienterade tar över mer och mer och till slut påverkas koncentrationsförmågan. Det märks ofta genom att den som har drabbats har svårt med tidsuppfattningen och inte klarar av att slutföra vardagssysslor som annars sköts med enkelhet.

Din oro kretsar kring ångest

Förväntansångest är enkelt uttryckt oron för att få ångest och drabbar den som tidigare haft ångest och som är rädd att den ska komma tillbaka. Det är vanligt att försöka komma runt detta genom att undvika situationer som associeras med ångesten. Problemet är att det här beteendet snarare leder till att ångesten växer sig starkare. För att undvika att ångesten ska få fäste gäller det att fortsätta göra det som man tror ska utlösa ångesten.

Källa: 1177, Netdoctor, The Mighty

Läs mer:

Det händer i kroppen när ångesten slår till – terapeuten förklarar

9 saker alla borde veta om ångest

GAD – 10 tecken på att du har ångestsyndrom

Annons