Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Anna övervann sin perfektionism

31 jul, 2022
author Nina Nyström
Nina Nyström
anna yogar på stranden
Under hela sitt liv har Anna Svensson varit en högpresterande perfektionist. Hon oroade sig över att hon inte dög och värdesatte sig själv efter sina prestationer. Men så fick hon barn och hittade yogan och kraven på att vara perfekt släppte.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så långt Anna kan minnas har hon varit perfektionist, rädd att göra fel, rädd för vad andra ska tycka. Under uppväxten var hon ambitiös och duktig i skolan. Men det räckte liksom inte att få högsta betyg. Hon pluggade jämt och oroade sig för att inte vara bra nog. Sociala medier som visade vältränade perfekta kroppar och populära och mer attraktiva personer, fick henne att börja granska sig själv och känna att hon inte dög. Men det som tidigt triggade igång perfektionismen hos Anna, och som kraftigt skulle begränsa hennes liv, var en undermedveten strävan efter att ha en fläckfri fasad.

Hela tiden rädd att misslyckas

– Min värld bestod av rädslan för vad andra skulle tycka och jag var hela tiden rädd att misslyckas. Jag ville vara den perfekta, som var omtyckt, presterade bra i skolan och som samtidigt var naturligt vacker och smal. Jag hade hela tiden en känsla av att inte vara tillräckligt bra som jag var, säger Anna.

Annons

Den som drabbas av perfektionistisk oro som är kopplad till rädsla för vad som kommer att hända om man inte lever upp sina höga krav, känner ofta stark självkritik och ett stort missnöje med sig själv. Det kan ge stark ångest och oro och följs av kontrollerande beteenden och rutiner. Jakten på perfektion under hela gymnasietiden gjorde att Anna inte kunde koncentrera sig på annat än att prestera för att få toppbetyg.

– Jag drev mig själv hårt och jag var nervös och ängslig att göra fel. Ett av mina första minnen av att vara en duktig flicka är då jag skulle börja skolan och gråter för att jag inte redan kan läsa och skriva.

Anna har alltid varit en person som tränat, spelat fotboll, dansat streetjazz, gymtränat och sprungit flera dagar i veckan.

– Jag höll på med fotboll och dansade under hela min uppväxt, båda är tävlingsinriktade sporter. Men konstigt nog har träningen alltid varit en fristad där jag kunnat släppa alla tankar och oro. Utan den hade jag inte varit där jag är idag.

Annons

Yoga blev vändpunkten

Vändpunkten kom när Anna av en slump hittade yogan. Hon visste inget om yoga och tyckte det kändes främmande att göra övningar och andas.

– Samtidigt hände det saker inom mig. Jag märkte att yogan vidgade mitt medvetande på ett naturligt sätt. När kroppen blir smidig och sinnet blir lugnt kan man se sitt livsmönster och acceptera det man ser.

Anna lärde sig snabbt att älska yoga. Hon släppte tanken på att bli dansinstruktör och utbildade sig istället till fysioterapeut och yogainstruktör.

– Yogan gjorde att jag hittade kärleken till mig själv och började möta mig själv med lite mer vänlighet och värme. Jag kände att det här borde fler få ta del av.

Att möta sig själv med värme och vänlighet var ett steg bort från kraven på att vara perfekt.

– Jag insåg att jag kan påverka hur det känns inombords och att jag inte behöver ha mina hårda stressande tankar.

5 selfcare-tips som bara tar 5 minuterBrand logo
5 selfcare-tips som bara tar 5 minuter

Det är okej att vara medelmåtta, allt behöver inte vara perfekt

I stillheten får man också syn på hur ens tankar ser ut.

Annons

– Det är svårt att hitta stilla stunder när dagarna går i ett och man inte har någon tid för reflektion. Numer tänker jag mer på vilka ”måsten” jag inte alls måste, det är bara en illusion jag själv skapar. Det är okej att vara medelmåtta, allt behöver inte vara perfekt och jag behöver inte vara bäst på allt jag gör.

Idag håller Anna klasser och inspirerar med poweryoga och yinyoga och delar gärna med sig av sin mentala hälsoresa på instagramkontot @trainyma. Hon berättar hur hon idag omfamnar sina svagheter och att den ”duktiga flickan” inte längre har makten över henne.

– Det är sorgligt att tänka på hur mycket den har begränsat mig, min konstanta kamp för att vara andra människor till lags, inte göra dem besvikna. Min syster har varit den enda jag vågat säga ifrån till och jag har tagit ut mycket frustration på henne.

Att bli förälder förändrade mycket

Sedan Anna blev mamma till sönerna Otto, 4 och Axel, 2 år fick allt en annan dimension. Familjen, som inkluderar sambon Simon, bor i ett hus mitt i skogen i Tyringe utanför Hässleholm.

Annons

– Att bli mamma har betytt mycket. När mina söner föddes kunde jag för första gången i mitt liv se att det fanns så mycket annat i livet som var viktigare och släppa mitt ego. Jag gillar fortfarande att vara bra på saker men jag behöver inte pressa mig att vara bäst jämt och överallt. Det är såklart en process som pågår, man blir inte fri från alla inre krav över en natt. Men idag är jag medveten om tankarna, kan ifrågasätta dem och släppa taget.

Det finns vissa tankar som biter sig fast lite hårdare än andra. Då jobbar Anna med lugnande andningsövningar eller ett fysiskt utmanande yogapass.

– En övning som är lätt att ta till är att andas in på fyra och ut på fyra. Du får balans mellan det som triggar och lugnar dig. Du har allt inom dig, du behöver inte leva utifrån andras eller samhällets förväntningar. Idag är min egen röst starkare. Jag har landat i mig själv och känner mig trygg.

Det finns en hel del som Anna tänker på som förälder för att hjälpa sina söner att få ett naturligt självförtroende.

Annons

– För mig är det viktigt att de känner att de duger som de är och att de är unika som personer och trygga i sig själva. Vad vi ofta glömmer är att vi måste börja med oss själva, först när vi kan acceptera och älska oss själva kan vi också älska andra lika villkorslöst. Yogan är vännen som kan hjälpa dig att hitta tillbaka till kärlek och acceptans varje gång.

av Margaretha Eldh Foto: Privat

Annons