Så vet du om du dejtar en känslomässigt otillgänglig person
Har du någon gång dejtat något som du känner att du inte riktigt kan komma nära? Som har svårt att prata känslor och mest fokuserar på sig själv?
Någon som är känslomässigt tillgänglig kan känna empati, stötta, uppmuntra och känna omsorg. Utan baktankar om egen vinning. Någon som är känslomässigt otillgänglig däremot klarar inte riktigt det. Utmärkande drag för en otillgänglig person kan istället vara att hen verkar lite kall och distanserad. Personen kan vara väldigt fokuserad på att nå sina mål utan att ta hänsyn till andra.
Fler egenskaper som utmärker en känslomässigt otillgänglig person är att de ofta är kritiska mot sig själva, och perfektionister. Men det är inte alltid så. Och det är inte alltid lätt att upptäcka alla de här dragen. Men personer som är i ett förhållande med en känslomässigt otillgänglig person känner sig ofta ensamma, fast man ska vara två.
Går det att bli emotionellt tillgänglig igen?
Anledningen till att vuxna är känslomässigt otillgängliga kan bero på olika saker. En kan vara att de varit med om trauma i barndomen. De kan också ha vuxit upp i en familj där man inte har fått visa sina känslor. Det är inte omöjligt för en känslomässigt otillgänglig person att förändras, men för att det ska hända måste de själva bli medvetna om att de är så och lära sig att bli bekväma med sina egna känslor, för att sedan framöver kunna dela dem med dig.
4 tecken på att någon är känslomässigt otillgänglig
Vill du veta om någon du dejtar kan vara svår att nå emotionellt kan det vara bra att uppmärksamma några beteenden. Psykoterapeut Sherry Gaba tipsar Psychology Today om fyra tecken att hålla utkik efter.
1 Personen är extremt analytisk
Det här kan vara en människa som fokuserar nästan bara på fakta och analyser och väldigt sällan pratar om känslor eller pratar om hur de själva känner.
2 Personen undviker tillgivenhet
Eftersom en känslomässigt otillgänglig person inte gillar att visa sina känslor så strävar hen efter att undvika alla emotionella situationer. Det kan handla om att undvika avsked, att man skapar konflikter för att avleda känslomässiga diskussioner eller att man inte svarar på när någon visar uppskattning och kärlek.
3 Personen har få vänner
På jobbet trivs en känslomässigt otillgänglig person ofta bra, så länge det inte blir för socialt. Så länge konversationerna handlar om arbete går det däremot bra. Men övriga sociala situationer, speciellt där man pratar om känslor och personliga relationer vill man troligtvis undvika.
4 Personen bagatelliserar dina känslor
Om du reagerar känslomässigt kan personen göra narr av eller försöka skämta bort din reaktion. Det är en försvarsmekanism för att undvika situationen och för att försöka kontrollera konversationen.
Foto: TT
LÄS MER:
Expertens tips: Så hanterar du någon som pratar oavbrutet
Hur bra är ert förhållande egentligen? Valentinskalan ger svaret!