Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Är du en narcissist? Här finns svaret!

22 jan, 2017
author Anna Carsall
Anna Carsall
"Är jag en narcissist" är en av de vanligaste sökningarna på Google. Läs det här så får du veta svaret.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad kan det bero på att så många undrar om de är narcissister?

– Det ligger i tiden att vi pratar allt mer öppet om olika psykiatriska diagnoser och personlighetsstörningar. Då börjar man nog tänka mer på hur man själv är också, och vill hitta svar, säger Monica Emanell, legitimerad psykolog i Stockholm.

Här kommer ett lugnande besked: Ställer du dig frågan om du är narcissist, så är du troligen inte det.

– Det ligger i narcissismens natur att inte ifrågasätta sig själv. Allt är alltid andras fel. Så funderar man över om man själv är narcissist så är man med stor sannolikhet inte det.

Narcissister har ofta också problem med sina relationer. Har du svårt att behålla vänner, kollegor och partners? Då kan det vara läge att börja fundera över vad det kan bero på.

Läs också: 7 tecken som avslöjar en narcissist

 

Kan man få hjälp i terapi, om man har narcissistiska drag?

– Ja, till viss del – om man har kommit till medvetenhet om sina problem, och att man själv också har en del i dem. Det är grundförutsättningen. Man kanske inte kan bli en empatisk, medkännande person. Men utifrån sina egna förutsättningar kan man absolut hitta verktyg för att ändra sitt beteende. Det svåra med narcissism är att självförsvaret är så starkt. Det är svårt att få personen att erkänna för sig själv att hen har den minsta lilla brist. Och då går det förstås inte att behandla.

Annons

Har man narcissistiska drag drabbas man ofta av avsky för andra när de vågar visa sina svagheter, till exempel om ens partner berättar hur dåligt hen mår av elaka saker man sagt.

– Det finns som sagt en stor empatibrist. Däremot har jag haft par, där den ena haft narcissistiska drag och där det fungerat bra med tydliga gränser: ”Jag accepterar inte att du säger så en gång till”. Men förutsättningen är förstås att det finns en viss insikt och vilja till förändring.

Läs också: Är din partner en narcissist? Här är varningssignalerna att ta på allvar

Är din partner en narcissist?

Narcissism är en flytande skala mellan den sunda narcissismen där vi kan tro på oss själva och den destruktiva där vi har en uppblåst självbild – och på allvar tror att vi är förmer än andra, och därför alltid ska ha en gräddfil; utan att ha gjort något för att förtjäna det.

Annons

Man räknar med att två procent av befolkningen har narcissistiska drag, som ställer till det för alla som kommer i deras väg. Bland chefer räknar man med att andelen är fyra procent.

När vi är barn och tonåringar är vi ofta mer narcissistiska än när vi blir äldre och har utvecklat vår inre trygghet och förmåga till empati. Det är helt normalt. Men för 2 procent av befolkningen går alltså inte självcentreringen över.

Den känslomässiga mognaden hos en narcissist brukar jämföras med en tvåårings, som får raseriutbrott när något går emot; när man inte får något man vill ha eller blir ifrågasatt.

– Narcissisten kanske inte lägger sig på golvet i affären och skriker och sparkar. Däremot kan de aldrig se sitt ansvar i olika situationer. De skyller ifrån sig på andra, ger tillbaka med elaka kommentarer, bitska skämt, skitsnack, små lögner och utfrysning.

Läs också: Så fungerar och tänker en narcissist

Annons

 

Så länge narcissisten får som den vill, och inte ifrågasätts, kan den vara både social och trevlig att ha att göra med.

– Men det kan vändas blixtsnabbt. För narcissisten är världen svartvit, antingen är man med honom, eller emot honom. Och då ska man förgöras.

Det motsägelsefulla med narcissisten är att hen verkar ha ett olidligt bra självförtroende. Hen framhäver sig själv på alla möjliga sätt, det kan vara genom utseendet, status eller livsstil. Casanova-beteenden är också vanliga.

Men hela syftet bygger på en extrem osäkerhet: Utan ständig beundran från andra faller narcissisten ner i ett svart hål av bitterhet och en känsla av att vara missförstådd och motarbetad. För narcissisten är andra människor bara en förlängning av henne/honom själv; som hen använder för att boosta sin egen självbild.

Narcissisten ser bara sina egna behov och har dålig impulskontroll. Om något eller någon går honom emot känner han sig förödmjukad och kan få okontrollerade raseriutbrott. Lägg till också det faktumet att han anser sig ha rätt till det han ”behöver”, som ett visst jobb, en viss status, en viss partner och så vidare. Det kan bli riktigt farliga situationer.

Annons

Vad ska man göra om man råkar ut för en narcissist?

– Spring så fort benen bär. För får man höra tillräckligt många gånger att det är man själv som är fel, dum eller otillräcklig så börjar man successivt tro att det är sant. Ens självkänsla bryts ner. Och ju svagare man känner sig desto mer föraktad blir man av narcissisten – som är gränslös. Det här gäller i alla typer av relationer, parförhållandet, vänskap, släkt och på jobbet.

 

Är ditt ex en narcissist? Här är oväntade tecknet

narcissistpar

Läs också: Är ditt ex en narcissist? Här är oväntade tecknet

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons