Är du en stalker på sociala medier? Här är tecknen
En liten misstanke eller ren nyfikenhet gror och plötsligt sitter du och rotar i en annan människas liv på sociala medier. Varför blir det så?
Före internet och sociala medier var det allvarligt att ”stalka” eller förfölja någon, eftersom det vanligtvis innebar att man rent fysiskt sökte upp människor i deras hem, skickade presenter, hot och dök upp på platser där de befann sig. Men med Facebook, Instagram, Snapchat och Twitter har vi möjlighet att följa med i andras liv – oavsett om de vill att vi gör det eller inte.
– Vi stalkar allihop, säger psykolog Mette Holm.
Här är 5 tecken på att du är en stalker på sociala medier
- Du har en person du är intresserad av som du inte kan sluta kolla på sociala medier.
- Du tittar inte bara på kontot du är intresserad av, utan går igenom alla kontakter: släktingar, vänner…
- Du ska bara titta lite i en persons flöde och plötsligt inser du att du kollat den personen och hens kontakter i flera timmar.
- Du känner att du måste gå in och titta hela tiden om det hänt något nytt på den personens konto.
- Du kollar den personens flöde i smyg, för att ingen ska se hur mycket du är inne där.
Den passiva informationen vi kommer i kontakt med och tolkar – ofta fel – ger oss ofta intrycket att andra har ett bättre liv än vi själva. Förutom nyfikenhet är ofta en gnutta masochism inblandad när vi följer något virtuellt istället för att lära känna dem på riktigt.
– Instagram är till exempel ett tillrättalagt media. Alla visar upp sig på det sätt de vill uppfattas och är precis så öppna och ärliga som de tror kan löna sig. Det kan bli rena självplågeriet att följa sin rivaler på sociala medier, till exempel om man är besatt av någon och börjar följa den personen eller hans tjej, som du är avundsjuk på, eller kanske hans vänner. Men när ska du sluta? Ju mer du snokar desto mer vill du veta. Och innan du vet ordet av är du tre år inne i en främmande människas feed och kollar på hans mammas bröllopsbilder, säger Mette Holm.
Det handlar om urgamla instinkter
– Vi gör det även om vi egentligen tycker att vi är alldeles för smarta för att hålla på med sånt. Det handlar om känslor och drifter, något som i alla tider fått oss att göra dumma saker. Förr i världen tittade man in genom fönster, i dag spionerar vi på sociala medier. Och vi gör det i smyg för om någon ser dig sitta i timmar och kolla på slumpmässigt utvalda personer, eller expartners så skulle de ju förakta dig. För vem tillbringar en hel kväll med att kolla på bilder på en före detta partner som är på fest med en ny kvinna och har lagt ut bilder på att de kysser varandra?
När vi har möjlighet så är det många av oss som tittar. Vår uppmärksamhet dras automatiskt till den plats där det händer något, precis som vi följer bollen i tennis. Så snart bollen inte är på vår planhalva går blicken över till den andra.
Mette Holm anser att det många säker inte inser, är att så mycket av det här beteendet styrs av drifter.
– Vi trodde kanske inte att vi var så avundsjuka, skvallriga och beroende av telefonen och gottade oss när det gick dåligt för andra. Men sociala medier spelar på vår medfödda instinkt att jämföra oss med andra. Är de smartare? Rikare? Snyggare? Mer populära? Älskar han sin nya tjej mer än han älskade mig? Allt det är normalt. Det gör vi för att ta reda på om vi kan känna oss trygga i gruppen eller om vi ska kämpa eller fly. Det är gamla instinkter, säger Mette Holm.
Vi kollar andras konton i smyg
Hon lägger till:
– På sociala medier kan vi följa de känslor som vi vanligtvis håller hemliga, eftersom det är osynligt för andra. Skulle vi gräva i andras liv om de visste vad vi gjorde? Jag tror inte det, precis som vi inte skulle gå igenom andra badrumsskåp om de fick se att vi varit där och kikat. Det är pinsamt, men jag känner nästan ingen som inte har gjort det någon gång.
Nyfikenheten kan få oss att överträda både våra egna och andras gränser. Det gäller att vara uppmärksam så att det inte går för långt och man börjar må dåligt.
– Om man fortsätter med något som gör att man mår dåligt blir det som en form av självskadebeteende. Lite som att skära sig i armen för att känna något. Och man kan bli beroende av det, så det blir som ett missbruk. Man överskrider sina egna gränser, mister självrespekten och hatar sig själv, säger Mette Holm.
Av Christina Bølling/kk.no
Översättning och bearbetning: Anki Sydegård
Foto: Shutterstock/TT
Läs mer:
Så påverkas din hälsa av sociala medier