Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Hur vet man om man är olycklig? Här är svaret

16 nov, 2016
author Anna Carsall
Anna Carsall
Hur vet man att man är olycklig?
"Hur vet jag om jag är olycklig?" är en av de allra vanligaste sökningarna på Google. Här reder vi ut vad olycka egentligen är.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Hur vet jag om jag är olycklig?” är en av de allra vanligaste sökningarna på Google. Bästa sättet att ta reda på det är att stanna upp och uppmärksamma vilka känslor och tankar som rör sig inom en. Kort sagt: Hur känns det?

– Alla känslor som är jobbiga för oss, är olyckliga. Som rädsla, oro, ångest, ilska, bitterhet, sorg, besvikelse, långvarig stress. Känns det ledset? Ja, då är det så just nu. Och det är helt normalt att känna så här ibland. Det är en del av livet, säger Titti Holmer som är legitimerad psykolog i Göteborg.

Ibland vet man inte heller varför man mår dåligt. Det är också helt normalt. Det kommer och går ständigt en massa känslor inom oss, ena stunden kan man vara glad och nästa lite nere.

– Starka känslor är omvälvande, och kan få oss att inbilla oss en massa saker. Se på det mer som kemiska reaktioner. De behöver inte betyda så mycket.

Känslor är lite som vädret. De förändras ständigt. Har man inte ätit på ett tag och har lågt blodsocker kan man till exempel känna sig ledsen eller arg, sover man för lite kan man faktiskt bli deprimerad – och alla som någon gång haft PMS vet hur hormonerna påverkar vårt mående.

8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Hur känns det i kroppen?

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Man kan också känna efter hur det känns i kroppen. Slår hjärtat snabbare? Har du ett tryck någonstans, i bröstet, magen, halsen? Svettas du mer än vanligt? Oro, stress, ilska och ångest aktiverar samma delar i hjärnan, och det brukar kännas rejält i kroppen. Skam kan verkligen kännas som man fryser till is, som om man vill sjunka genom jorden. Man kan bli kallsvettig, röd i ansiktet, få hjärtklappning och så vidare. Det kan vara väldigt obehagligt, men är helt ofarligt.

Annons

– Både oro och ångest framkallar stressreaktioner, som aktiverar kroppen på en mängd plan. När vi till exempel är oroliga börjar vi ofta andas snabbare och ytligare och ger därmed hjärnan signaler om att vi är ”i fara” och behöver kraftsamla för att kunna fly eller slåss. Vår hjärna har ju inte utvecklats så mycket sedan stenåldern – utan är fortfarande inriktad på att upptäcka faror i tid. Det är bara det att idag, i Sverige, är vi sällan hotade till livet på riktigt.

Istället är det ofta ett ”hot” som finns i våra tankar, vi är rädda för att inte duga, för att bli avvisade, bortgjorda, ensamma eller förlora vår trygghet. Men hjärnan gör ingen skillnad på tänkta och verkliga hot. Både hjärnan och kroppen reagerar som om hotet är verkligt, och det skapar ångest, oro och stress.

Tänk dig stark, pigg och lycklig

Känner du dig olycklig?

Det är som det är

Man kan också ha varit med om en svår förlust. När vår tillvaro, som vi är vana att ha den rämnar, eller om någon vi älskar dör eller försvinner från oss på andra sätt, så är det helt naturligt att reagera på det: med sorg, rädsla, ilska, besvikelse och så vidare.

Annons

– Det viktigaste tror jag är att försöka acceptera de känslorna man har. Att låta dem finnas där, hur svåra och smärtsamma de än är. Även om det är jobbigt att acceptera så slutar vi samtidigt att kämpa emot det som är. Det gör att vi slappnar av och kan börja bearbeta och ta hand om oss själva.

Hjälp dig själv

Fråga dig gärna: Finns det något som skulle kunna få mig att må lite bättre – om så bara för en kort stund? Det är inte att fly från känslan, utan att visa medkänsla med sig själv, där man är just nu.

Finns det någon som du har förtroende för, som du kan prata med? När vi blir emottagna och lyssnade på känner vi ofta oss lite lugnare.

– Du är inte ensam. Alla har det kämpigt i perioder. Om vi kunde prata mer öppet om det här skulle vi få bort mycket rädsla som finns kring jobbiga känslor. Och då blir man ju automatiskt lugnare, och kan snabbare må lite bättre igen.

Istället för att fråga sig: ÄR jag olycklig? Kan man också se på olycka som ett samlingsnamn för olika jobbiga känslor – som kommer och går.

Annons

– ”Har jag en jobbig känsla just nu?” Blir inte lika dramatiskt och ödesmättat. Då gör man tydligt för sig själv att det inte kommer kännas så jämt, utan att det är en känsla man har just här och nu. Att det inte är något man behöver vara rädd för eller försöka trycka undan.

Precis som stressen ökar när man till exempel andas snabbt kan man också jobba med att aktivt lugna, genom att medvetet andas lugnare. Mindfulness, acceptans och självmedkänsla är också effektiva metoder för att jobba med stress och oro.

Vill du hjälpa dig själv att få ner din inre stress? Då kan vår online-kurs Stressa mindre – lev mer vara rätt för dig. Den bygger på vedertagna metoder som är bevisat effektiva mot stress, pris 199 kronor för ett helår.

Annons