Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Att äta frukost kan skydda mot depression

25 mar, 2020
Att äta frukost sitter fint i magen – men gör också gott för sinnet, visar en ny studie. Forskarna tror nu att det kan vara lika viktigt NÄR vi äter som vad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 Frukostmissar som förstör hela din dagBrand logo
7 Frukostmissar som förstör hela din dag

Hur, vad och när vi ska äta kommer det nog alltid att råda delade meningar om, men den breda massan satsar nog på tre mål mat om dagen – frukost, lunch och middag. Kanske något mellanmål däremellan också.

Men dagens första mål, frukosten är det många som slarvar med eller helt hoppar över (bland annat är det en vanligt taktik för den som följer periodisk fasta som diet, i form av 16:8). Mår du bra av det så ska du förstås fortsätta, men många kan nog uppleva effekter av att skippa frukosten, utan att förstå att det hänger ihop.

Frukost mot depression och stress

En ny australisk studie från University of Tasmania visar nämligen att det kan finnas ett samband mellan depression och att inte äta frukost.

Vi vet sedan tidigare att den som äter frukost kan vara bättre på att hantera stress, framför allt den som äter livsmedel som blåbär, banan och avokado. Men enligt den nya studien finns även ett samband med nedstämdhet.

Annons

Forskarna bad 1000 personer i åldrarna 26-36 år att skriva ner när de hade ätit sina måltider dagen innan. Varje deltagare fick dessutom genomgå tester för att avgöra deras mentala hälsostatus, med särskilt fokus på tecken på depression, dystymi och bipolaritet. Fem år senare upprepades testet.

Morgon- eller kvällsmänniska?

Resultaten visar att de som ofta åt en sen frukost, eller ingen alls, har större risk för att drabbas av problem med sin mentala hälsa.

– Det kan ha att göra med effekter på hormonerna eller dygnsrytmen av att äta sent, men det kan också bero på om man är en morgon- eller kvällsmänniska, alltså vilken kronotyp man är, säger studiens författare Johanna Wilson till PsyPost.

Vi tar tidigare skrivit om att morgonpigga personer tycks ha mindre risk att drabbas av depression än vad nattugglor har.

Däremot är den här nya studien väldigt liten, och bygger delvis på självrapporterad data från testdeltagarna, så mer forskning behövs innan vi med säkerhet kan säga åt något att man måste äta frukost!

Men det finns som sagt mycket som tyder på att du blir en gladare person om du faktiskt går upp på morgonen och äter en hälsosam frukost, än om du ligger kvar och drar dig i sängen så länge du kan.

Källa: Women’s Health Australia   Foto: TT

Läs mer:

Bästa frukosten för dig som vill komma i form

Lyxig frukost till helgen – här är 10 nyttiga recept!

Rätt frukost kan minska risken för diabetes – med 30 procent

Annons