Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Bli av med din oro - 3 unika övningar!

04 nov, 2011
Hitta lugnet med vår 3-stegsmetod!
Vem vill inte ha mer lugn och mindre oro i livet? Här får du flera övningar som hjälper mot onödiga grubblerier och rädslor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Oro och ångest är något naturligt, rentav livsnödvändigt. Vi har utrustats med de här stressreaktionerna för att klara plötsliga hot. Energin styrs till musklerna, matsmältningen stängs av, andningen ökar och blodtrycket höjs – allt för att vi ska kunna reagera snabbt och klara oss så bra som möjligt när vi utsätts för något farligt.

Nya hotbilder

Problemet är att de här reaktionerna ofta sätter i gång utan att det faktiskt finns något hot. I dag lever vi i en värld där vi matas med information om sådant som kan vara farligt: krig, fågelinfluensa, klimatförändringar. Vi lever också våra egna liv som är fyllda av personliga hot, som arbetslöshet, räntehöjningar och risken att misslyckas inför andra. I praktiken innebär det att kroppen sätter i gång en större eller mindre stressreaktion i stort sett oavbrutet.

Orsaken till att det blir fel är att systemet fungerar så otroligt bra och hela tiden anpassar sig till nya hotbilder. Orsaken till att det känns fel är att vi inte har så mycket kontroll över reaktionen. När det handlar om att hantera hot vågar inte Moder Natur lita på vårt förnuft, så för säkerhets skull slås i stället automatiken på – ”autopiloten” tar över.

Annons

Resultatet blir att vi går omkring med en knut i magen och en känsla av att vi vill slåss eller springa och gömma oss. Kanske kan man säga att vi inom oss springer i full fart bort från det obehagliga – samtidigt som vi står stilla och grubblar över varför vi får så hög puls. Det är ungefär här det vi kallar ångest tar sin början.

Lär hjärnan lugn

Det kanske låter trist att oro är något man lär sig. Men det betyder också att vi kan göra tvärtom: lära oss att bli lugna. Låt oss ta ett exempel – hundrädsla – för att visa hur det fungerar, men det skulle kunna gälla i stort sett vilken vardagsrädsla som helst:

Om du blir biten av en hund lär sig hjärnan att koppla ihop hundbett med skräck. Men hjärnan kan också koppla ihop annat med skräcken, som hundar i allmänhet, eller den plats där du blev biten. Eller så räcker det att någon säger ordet ”hund” för att du ska få ett ångestpåslag. När detta händer finns två vägar att gå: att i fortsättningen undvika sådant som kan väcka obehagskänslan, eller att utsätta sig för situationen fast det känns jobbigt i början.

Annons

Närma dig det ”farliga”

Om du väljer att undvika det obehagliga skapar det ett lugn inom dig – för stunden. Din hundrädsla minskar inte. Tvärtom, nu har du ju än en gång bekräftat för din hjärna att hundar är farliga. Du har också skickat signaler om att även själva oron måste vara farlig – eftersom du ju väljer att undvika den.

Om du i stället väljer att närma dig det som känns obehagligt kan du lära dig att:

Hundar är inte alltid farliga.

Det är inte farligt att ha ångest; och den går strax över.

Att närma sig det otäcka kan på sikt minska oron.

Att medvetet utsätta sig för det man är rädd för, samtidigt som man metodiskt utvärderar hur det känns och fungerar, är en mycket bra metod för att lära hjärnan att ställa in känsligheten för när oro och ångest ska slå på. Metoden innebär att man jobbar med det man kan förändra, det vill säga den inlärda ångesten. Samtidigt tränar man också på att acceptera att man blir orolig och får ångest i alla möjliga olika situationer i livet.

Finns det saker eller situationer i din vardag som gör dig orolig eller som du undviker på grund av rädsla? Lugnträningen på nästa sida hjälper dig att gradvis bli lugnare.

Klicka här för att få tips, övningar och tanke-experiment: Bli lugn i 3 enkla steg

AV: Lars Ström (texten är hämtad ur bilagan MåBra Psykologi som medföljde nr 10 2011)

BILD: Thinkstock

Annons