Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Vässa din sociala kompetens – så blir du någon alla tycker om

20 sep, 2023
grupp med kvinnor som har trevlig samt Ove Sundberg
Vissa människor har det där som får andra att känna sig sedda och speciella. De har nära till skratt och utstrålar en värme och självdistans som gör att andra människor dras till dem. Ofta kommer det naturligt, men det går faktiskt att träna upp! Så här gör du.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Likeable. Har du inte bekantat dig med det begreppet förr kommer du få göra det nu. För nu blir det intensivkurs i hemligheterna som gör vissa människor så omtyckta.

Personkemi är på många sätt individuellt, men det finns alltid en anledning till att vi uppfattar en människa som mer eller mindre skön eller oskön. De energierna grundar sig på hur personen i fråga beter sig. Dessa beteenden har psykologen Björn Hedensjö brutit ner i boken Omtyckta människor.

Björn Hedensjö är psykolog, författare och journalist.
Björn Hedensjö är psykolog, författare och journalist.

Vi är i grunden olika bra på att läsa av sociala signaler och föra oss i olika sammanhang. För vissa kommer de här uppskattade beteendena spontant, andra får jobba lite mer. Men du har alltså stora möjligheter att påverka både hur du uppfattar dig själv och hur andra uppfattar dig genom att börja träna på nya beteenden och göra dem till vanor. Och det har många fördelar, för både dig själv och andra.

Många fördelar

Goda relationer är nämligen en av de absolut viktigaste faktorerna för hälsan och välmåendet. Till och med viktigare än kost och träning, det visar forskningen om och om igen. Dessutom blir livet väldigt mycket mer räkmacka för dig själv om du är en likeable person, berättar Björn Hedensjö.

Annons

– Man får ett mycket bättre bemötande på olika sätt. Folk kommer vara mer benäga att hjälpa en. Det kan handla om allt från att man får bättre vård, till att man tar större kliv i karriären eller att man löper mindre risk för skilsmässa. Och det här är bara några av alla exempel.

Hur blir man en skön person?

Vad är det då som utmärker en skön person – och vad kan man göra för att öka dessa vibbar?

– En likeable person är någon som uttrycker positiva känslor. Som är generös på olika sätt, fokuserar mer på andra, är öppen och vågar vara sårbar. Och slutligen är pålitlig och håller vad den lovar. En som beter sig som om andra redan tyckte om den, sammanfattar Björn.

Var lagom snäll

Att vara snäll betyder inte att göra allt för andra.

– Snällhet är ju själva husgrunden i likeabilitet. Men då ska det vara snällhet av rätt skäl, inte för att slippa någon typ av obehag, för då hamnar man lätt i en självutplånande snällhet. Ett tecken på det kan vara att man ber om ursäkt för allt hela tiden, även om man inte har gjort fel. Eller att man alltid sätter andras behov före sina egna. Då kan man bli lite knepig i kommunikationen. Dels signalerar man en undergivenhet på ett sätt som inte är så likeable. Dels blir det ofta rörigt i samspelet med andra.

Annons

Måste man vara likeable jämt då? Nej, det kan man såklart inte vara.

– Man kommer att ha perioder när man är snål och sur och ledsen och stingslig. Det ingår i att vara människa. Däremot kan man vara en person som är ganska stabilt likeable. Så att ens likeabilitet överlever de här svackorna.

Att aktivt öka sin likeabilitet handlar inte om att manipulera och spela teater – att styra hur man uppfattas av andra ägnar vi oss åt lite hela tiden, även om en del saker faller mellan stolarna. Snarare handlar det om att lyfta fram goda sidor hos sig själv, och putsa på de beteenden som är mindre uppskattade.

I en tid då vi uppmanas att isolera oss är det lätt att känna sig ensam!

Missarna som gör att andra inte gillar dig

Det finns nämligen en hel del omedvetna misstag som sätter käppar i hjulet för vår likeabilitet. Ett vanligt fel är att vara för fokuserad på sig själv. Ofta med intentionen att framhäva sig själv på ett positivt vis, för att andra ska tycka om en. Men i själva verket tjänar vi mycket mer på att fokusera på andra, låta dem prata om sig själv och ställa följdfrågor. Här har framförallt män en hel del att lära, erkänner Björn.

Annons

Ett annat vanligt misstag är att skryta på olika sätt. I forskning har man sett en stor skillnad mellan hur avsändaren tror att mottagaren ska ta emot skrytet och hur det faktiskt tas emot.

– Man utgår från den egna känslan: ”Gud vad mysigt det känns för mig att sitta på den här dyra båten i solen, med mitt bländvita leende. Det måste säkert kännas lika härligt hos de som ser den här bilden på Instagram.” Men så är det tyvärr inte. Vi gillar inte skryt helt enkelt.

– Snobberi är ytterligare ett vanligt misstag. Man tänker att om jag visar att jag har väldigt god smak så kommer folk att gilla mig mer. Men det är ofta precis tvärtom, man stöter bort folk.

7 saker riktigt coola människor har gemensamtBrand logo
7 saker riktigt coola människor har gemensamt

"Snålhet är att skjuta sig själv i foten"

Sist men inte minst är snålhet ett av de mest klassiska impopulära beteendena. För några år sedan visade en stor svensk studie att generositet lönar sig mer än snålhet, även i kronor och ören. Folk med generösa attityder tjänar nämligen mer pengar, för generositet gör att man får bättre relationer, vilket exempelvis gör att folk kommer att ge dig rekommendationer eller tipsa om dig på jobbet. Man får igen det sen.

Annons

– Snålhet är verkligen att skjuta sig själv i foten, sammanfattar Björn.

Men det finns undantag som sätter de här grundläggande reglerna ur spel. Vi är nämligen ofta väldigt förtjusta i människor som är lika oss själva.

Vill du öva upp din sociala kompetens?

Samtidigt har vi ibland lätt att missa gemensamma beröringspunkter. Att öppna våra sinnen och lägga större fokus på det som förenar oss än det som skiljer oss kan göra skillnad i både det stora och det lilla.

– Vi har något gemensamt med alla människor. Men ganska ofta fastnar vi i det som skiljer oss åt. Så går vi och retar oss på det istället för att ha radarn inställd på sådant som förenar. Om du till exempel stör dig på att en person avbryter, då kommer du vara fokuserad på det och vänta på att den ska avbryta. Men tänk om du istället skulle fokusera på ett gemensamt intresse för ost? Då kommer ni få ett mycket bättre samtal och du kommer ha en mycket mer likeable approach mot den personen.

Annons

Humor och självdistans är egenskaper som generellt är väldigt uppskattade. Man tänker att ”nu ska jag vara lite spontan och öppen – en skön typ!”. Men det är en fin balans, det kan också bli lite för mycket, lite gränslöst.

3 viktiga tips för att bli mer likeable

VÄRME: Bete dig som om folk redan tyckte om dig. Du kommer då att ägna dig åt de positiva beteenden som gör att folk börjar tycka om dig.

FOKUS PÅ ANDRA: Gör andra till huvudperson i situationen, vi tycker om människor som får oss att känna oss sedda.

TILLIT: Våga vara sårbar och håll vad du lovar.

Våga öppna dig och visa sårbarhet

– Att våga öppna sig är verkligen en av de viktigaste delarna i att bli mer likeable. Men känn in lite. Vad pratar till exempel folk som verkar omtyckta på den här arbetsplatsen om i lunchrummet? Hitta en samtalsnivå som funkar i det sociala sammanhanget, råder Björn.

Björn uppmanar också till att våga visa mer sårbarhet, något många kan ha lite svårt med, framför allt om man har jobbiga relationserfarenheter. Då har man ofta en skeptisk och misstänksam grundinställning.

– Det är i sårbarheten som djupa relationer uppstår, när man visar sårbarhet, den andra personen tar emot det på ett bra sätt och vågar ge tillbaka. Tillit uppstår. Så om man aldrig är sårbar, då kommer man heller aldrig att få en intim relation. Så enkelt är det.

Annons

– Det är ju helt naturligt. Men då är det bra att försöka jobba med att tänka att människor i grund och botten vill en väl och bete sig därefter. Då kommer man våga lite mer, för att man utgår från att man kommer få samma sak tillbaka. Då kommer man också att lägga sig till med en massa mer likeabilitetsbeteenden. Det är verkligen en nyckel till att bli omtyckt!

Sårbarhet innebär inte bara att våga öppna upp om jobbiga saker. Sårbarhet är ett mycket vidare begrepp, påminner Björn.

– Att vara sårbar kan vara så enkelt som att våga ge en komplimang, eller att kliva in i lunchrummet och hälsa glatt. Det är också att vara sårbar – för tänk om ingen hälsar tillbaka glatt? Då blir man lite tillplattad. Man tar en social risk i den situationen. Men man behöver ta sociala risker för att det ska hända grejer i relationer och likeabilitet. Oftast funkar det bra. Och när det inte funkar bra så kommer det oftast att gå bättre för dig att hantera än vad du tror.

Annons

Summa summarum alltså: Våga bete dig som att folk redan gillar dig! Det kommer ge dig både bättre relationer och ett rikare liv.

Björn Hedensjö tipsar: Skippa scriptet

Det är lätt att tro att en neutral hållning är likeable, men det är faktiskt tvärtom. Att våga sticka ut hakan lite är ofta mer uppskattat. Nästa gång du sitter på en middag med nya människor, testa till exempel att skippa standardformuläret, tipsar Björn.

– Ofta är det som att man följer ett socialt protokoll. ”Vad bor du? Vad jobbar du med? Har du barn?” Det blir lite standardfrågor. Inget fel med det, men testa vad som händer om du hoppar över de här frågorna och börjar på typ fråga 25, med något lite ofiltrerat. Kanske ”Vad tycker du om plastikoperationer?” Ofta brukar det vara ganska uppskattat, det ger energi i samtalet och man brukar ha lite roligare. Det är en kul övning i situationer där det kan passa.

Foto: Sören Vilks/Unsplash

Annons