Experten svarar: Då är det viktigt att sätta etikett på ert förhållande
Nu svarar experten på varför det är viktigt att sitta ner och sätta en etikett på förhållandet – och hur du ska göra!
Det kan vara snårigt att reda ut i vilken riktning en ny relationen är på väg. Det hägrande ”Vad betyder vi för varandra”-samtalet är någon vi tenderar att skjuta upp. Det är mänskligt!
Det är inte ovanligt att man väljer att flyta i ett lyckligt limbo med den tillfälliga flingen i stället för att definiera den romantiska relationen. Varför dansar vi runt den viktiga frågan?
Experten svarar: Då är det viktigt att sätta etikett på ert förhållande
Kayla Knopp, professorn i relationsanknytning vid ett universitet i USA, berättar att det finns en historisk aspekt kring varför vi undviker att sätta etikett på våra förhållanden. Förr i världen var relationers utveckling mycket mer linjär; dejta, förlova sig, gifta sig.
I dag kan det vara lite knepigare, eftersom det finns betydligt fler vägar en relation kan ta. Man kan exempelvis leva som särbos, som sambos eller ha ett varannan vecka-upplägg. Därav är det naturligt att undra om man är på samma våglängd som sin romantiska partner.
Vad ska man säga?
Enligt Kayla önskar många par att de hade definierat relationen tidigare, men hur gör man det på bästa sätt? Hur undviker man bråk och dålig stämning? Och hur skyddar man sig från hjärtesorg?
Professorn säger att du bör fokusera på ”Jag”-uttalanden, det vill säga uttryck vad du vill och försök inte tala för den andra personen. Det kan även vara nyttigt att upprepa vad den andra personen säger, så att det verkligen sjunker in hos dig.
Om ni fastnar i konversationen kan det dock vara ett tecken på att ni inte är redo att prata om relationen än. Det ökända ”relationssnacket” är inget man ska stressa in i.
När ska man ha samtalet?
Men när är man redo att ha det där snacket om relationen? Fundera på vad du vill. Om du inte vet vad du vill, då bör du vänta med att ha snacket.
När du vet vad du vill är det viktigt att komma ihåg att du inte är jobbig som undrar, utan att du snarare är snäll mot dig själv. Undvik att ha samtalet när du är i affekt och undvik att ställa ultimatum. Det får oftast inte önskvärd effekt!
Kom ihåg: Målet behöver heller inte vara att definiera ett monogamt förhållande. Tänk på det som ett samtal där ni diskuterar vad ni båda faktiskt vill ha ut av relationen. Fundera på om era idéer för hur relationen kan se ut är kompatibla.
Därför kan det kännas läskigt
Det är otroligt vanligt att man skjuter upp ”snacket” för att man är rädd att man vet vad svaret kommer att bli; nämligen att man kommer att bli avvisad av personen man har utvecklat starka känslor för.
– Många tycker att ovissheten kan kännas trygg, eftersom det känns läskigt att behöva ta ett beslut kring relationen. Det kan framkalla ångest att behöva bestämma sig för något.
Rädslan för att avvisas kan vara stark, men Dr. Knopp menar på att vi måste öva oss på att utmana den, eftersom att det är ”bättre att veta än att inte veta”. Om ni inte är på samma våglängd förtjänar du att veta det innan du blir för känslomässigt investerad.
Det är först när ni har tagit ett beslut för under vilka villkor ni ska träffas, eller inte träffas, som du kan börja bearbeta dina känslor eller eventuellt gå vidare i livet. Riv av plåstret!
Källa: Refinery29, Foto: TT