Så vet du att dina tvångstankar gått över gränsen – till skadlig OCD
Vi har alla kontrollerat en extra gång att dörren är låst och vi får alla obehagliga tankar som susar genom huvudet ibland. Men sedan går vi vidare med våra liv. Vi fastnar inte i beteendet eller hakar upp oss på våra tankar, och det hindrar oss inte från ett normalt liv.
Marie Grafström är beteendeanalytiker och möter ofta människor som lider av OCD, Obsessive Compulsive Disorder, eller tvångssyndrom som det heter på svenska.
– För någon som är drabbad av OCD kan det resultera i att man kommer för sent till möten, eller inte kommer hemifrån alls. Man kan bli helt isolerad. Oavsett hur ens OCD yttrar sig så får man en sänkt livskvalitet, säger hon.
Man kan dela upp tvångsbeteenden i två, dels tvångstankar och dels tvångsritualer. Tvångstankar är den del som inte syns utåt. Det handlar om ofrivilliga tankar som på olika sätt väcker obehag, gör dig rädd och ger dig ångest. Tankarna kan gälla sjukdomar och rädsla för smitta och det är oftast sådana tankar som resulterar i olika tvättritualer. Själva ritualen är den andra delen av sjukdomen, den del som syns utåt. Ritualerna är ett svar, eller ett försök till en lösning på tvångstankarna som dyker upp. De flesta av oss låter bara tankarna gå förbi, men om du har OCD känner du att du måste agera på de här tankarna för att dämpa ångesten som de utlöser.
En timmes tvångstankar om dagen
Du kanske får en tanke om att din lägenhet börjar brinna och måste då kontrollera om och om igen att kaffebryggaren och strykjärnet är avstängda. Eller så handlar dina tankar om smitta och sjukdom, att du ska få massor av baciller på dig om du nuddar något som någon annan har tagit på. Då måste du möta de tankarna genom att minimera risken för smitta till exempel genom att tvätta händerna flera timmar om dagen. Det kan också vara osynliga tvångshandlingar som att man måste räkna talserier i huvudet eller tänka på ord i ett visst mönster. För att det ska räknas som att man har OCD måste dina tvångstankar och tvångsritualer uppta mer än en timme om dagen.
– De vanligaste tvångstankarna handlar om smitta av olika slag, till exempel från baciller eller miljöfarliga ämnen. Men det kan också handla om att tappa kontrollen, tappa bort saker eller oönskade sexuella tankar. Det kan till exempel vara tankar på aggressiva sexuella beteenden mot andra, säger Marie Grafström.
Det finns studier som visar att kvinnor i större utsträckning drabbas av tvångstankar kring smitta och män kring sexuella beteenden. Vissa som har tvångstankar om smitta tvättar sig så mycket att de får skador på huden.
Det finns hjälp att få mot OCD
Det går inte att säga vem som kommer att drabbas av OCD. Det finns en grad av ärftlighet, men också miljöaspekter, som att man tidigare varit utsatt för misshandel eller sexuella övergrepp, ökar risken.
– Om man har mycket tvångstankar och märker att det påverkar hur man mår, och man är orolig för att det ska förvärras kan man söka hjälp, säger Marie Grafström och fortsätter:
– OCD kan försvinna av sig själv om det inte är så allvarligt, men det beror också lite på hur mycket andra svårigheter man har. Men även om symtomen har gått över kan det vara bra att söka hjälp för att förebygga att det kommer tillbaka eller eskalerar på nytt.
Det bästa sättet att få hjälp är att söka sig till sin vårdcentral och få en remiss till en psykiatrisk mottagning. Det är vanligt att hjälpen är medicinering, ofta i kombination med KBT, kognitiv beteendeterapi. KBT innebär exponering, att du utsätts för det som ger dig ångest. Sedan får du verktyg som hjäper dig att stå emot att svara med ritualer.
– Det handlar om färdighetsträning, att få lära sig hur man ska kunna hantera sina tankar och ångest, säger Marie Grafström.