Därför blir vi olyckliga av att dagdrömma — och det här gör vi i stället
På bussen, under mötet med kollegorna, vid middagsbordet. Vi lyckas hålla uppmärksamheten en stund men snart försvinner vi iväg i tankarna: Undrar om den nya blusen jag beställde kommer att passa, har inte kollegan bytt frisyr, vad ska jag äta till lunch, pasta eller något nyttigare, har vi verkligen råd med den där semesterveckan i Grekland ...?
2010 började två forskare som då arbetade vid Harvard University utforska hur människor känner för och upplever sina dagdrömmar, vad man på engelska kallar "mind wandering".
Vi dagdrömmer 47 procent av vår vakna tid
Under flera gånger per dygn skickade forskaren frågor till en testpanelen. Hur mår du? Vad tänker du på? Vad väcker tanken för känslor hos dig? Ganska snart visade studien att vi ägnar oss åt dagdrömmeri en stor del av år vakna tid. Med ett undantag: När vi har sex. Endast då verkade sinnet helt stilla och medvetandet var där och då och ingen annanstans.
I genomsnitt dagdrömmer vi 47 % av tiden. En revolutionerande upptäckt, enligt forskarna. Det som också förvånade dem var att dagdrömmarna inte upplevdes som särskilt positiva. Ungefär hälften av våra dagdrömmar upplevdes som negativa eller rent av obehagliga. Vi tenderar helt enkelt att tänka på sådant som gör oss oroliga.
"Ett vandrande sinne är ett olyckligt sinne"
"Sammanfattningsvis", skrev forskarna, " är ett mänskligt sinne är ett vandrande sinne, och ett vandrande sinne är ett olyckligt sinne". Om vi hårdrar forskarnas slutsatser kan man säga att det vi gör när vi dagdrömmer är att oroa oss — och det sker alltså hälften av våra vakna tid.
Så vad gör vi för att slippa oroa oss? Jo, vi sysselsätter oss. Vi har vår smarta telefon i ständig beredskap, vi tittar på serier så snart vi har en stund för oss själva, vi ser till att vänner och familj omkring oss. Vi gör helt enkelt allt för att slippa vara ensamma med våra tankar. En annan studie från 2014 undersökte just hur bekväma människor var att sitta ensamma med sina tankar. Svaret: inte bekväma alls. Faktum är att människor blev så obekväma att de hellre gav sig själva en elektrisk stöt än att sitta tysta i 15 minuter i ett rum. I studien lämnades deltagarna ensamma i ett rum med en knapp som de kunde använda för ge sig själva en stöt. 67 % av männen och 25 % av kvinnorna tog hellre en stöt än att sitta tysta i 15 minuter.
Inte konstigt att yoga och meditation slagit igenom så kraftfullt de senaste åren. Det är uppenbart att vi behöver vägledning när det kommer till att förhålla oss till våra tankar och de känslor de för med sig.
Källa: MindBodyGreen
Foto: TT