Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Därför dras vi till dåliga nyheter – och så påverkas hjärnan

09 jul, 2021
kvinna ägnar sig åt doomscrolling – läser negativa nyheter
Doomscrolling har blivit ett fenomen som många ägnar sig åt. Att scrolla bland dåliga nyheter alltså. Men varför gör vi det och hur reagerar våra hjärnor egentligen?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

Våld, sjukdomar, olyckor, kriser, katastrofer … När det dyker upp negativa nyheter i våra flöden kan vi inte låta bli att klicka in på dem och läsa. Vi dras till dem, även fast vi vet att humöret lätt sjunker om vi läser dem.

Det nya fenomenet doomscrolling – vi dras till negativt

Fenomenet kallas för doomscrolling eller doomsurfing, om det sker på dator, och syftar på känslan av undergång – att vi inte kan låta bli att läsa om jobbiga saker.

Att vi gör det beror på att vi har en överlevnadsinstinkt som går igång på olika typer av varningar. Det blir ett sätt att ta kontroll, förbereda oss på eventuella hot. Vi har det i oss att söka information om att kunna överleva sjukdomar, olyckor …

Hjärnan vill ta kontroll över faror och hot

Men hur mår våra hjärnor av att ta in mest elände och känna varningsklockorna ringa? Risken är ju att vi både blir stressade av katastroftankar och mentalt trötta av att ta in så mycket jobbigt. Det är lätt att det blir för mycket av det dåliga.

Annons

– Det finns en risk att man oroar sig mer ju mer man läser och vissa saker kan man inte ”läsa sig fri” från hur mycket man än försöker ta reda på, säger psykologen och författaren Katarina Blom till Svd.

Hon menar att hjärnan vill ta reda på varför man känner ångest och oro och därför söker sig till information om det. Men att det här beteendet inte gör oss lugnare.

Vi tenderar också att samla på oss mer negativa upplevelser i hjärnan, som en varningsbank för att kunna ”undvika fara” nästa gång.

Kvinna doomscrollar – läser negativa nyheter

Bra att blanda upp dåliga nyheter med positiva nyheter

Katarina Blom menar att det kan vara bra att blanda upp de dåliga nyheterna med bra. Att vi kan klara av att ta in negativa nyheter bättre om vi blandar upp dem med goda.

– Rent psykologiskt vore det konstruktivt att blanda upp nyheterna mer, vi mår bättre och har lättare att engagera oss om nyhetskonsumtionen är varierande, säger hon till Svd.

Det gör att vi får se att det händer både bra och dåliga saker, så vi inte bara matas med negativt. Ett sätt att få mer goda nyheter i dina flöden är att följa MåBras Feelgood-sida på Facebook.

Många känner extra oro och ångest efter ett år av coronapandemi

Tips för att minska ditt "doomscrolling"

  • Se till att aktivt blanda upp dåliga nyheter med goda för att få bättre balans.
  • Begränsa tiden för ditt scrollande, bestäm hur mycket tid du ska få lägga på det.
  • Se över vilka du följer i sociala medier och lägg gärna till mer positivitet där.
  • Gör något helt annat än att scrolla, planera in meningsfulla aktiviteter du gillar.

Källa: Svd Foto: TT

Annons