Viktigaste faktorn för att barns hjärnor ska utvecklas bra
Fascineras du också över hur mycket dina barn eller barnbarn kan lära sig? Från att en bebis är nyfödd är det många utvecklingssteg som ska tas. Alltifrån att lära sig gå, prata och äta till att senare lära sig läsa, skriva och räkna i skolan.
Forskare har intresserat sig för vilka förutsättningar som är viktigast för att barnets hjärna ska utvecklas på bästa sätt, det här visar studier:
Se också: Hjärnforskarens tips - Så håller du hjärnan pigg
Föräldrars närvaro påverkar hjärnans utveckling
Alison Gopnik är professor i psykologi vid University of California i Berkeley och enligt henne finns det många belägg för att en omvårdande miljö stärker utforskande och nyfikenhet hos barn. Flera studier har gjorts som visar att närvarande föräldrar är viktiga för att ge barnet tryggheten de behöver för att våga utforska.
En studie som publicerades i tidskriften Nature Human Behavior, som DN rapporterat om, bekräftar detta. I undersökningen fick en grupp barn i tre- till femårsåldern se en figur samtidigt som de hörde ett högt otäckt ljud.
Barnen som hade sina föräldrar i rummet samtidigt var mer benägna att gå in i en tunnel märkt med en sådan figur i jakt på en belöning. Barn som inte hade en förälder närvarande valde hellre den andra tunneln märkt med en annan figur som inte hade gett någon obehaglig upplevelse när de hade fått se den tidigare.
För att våga vara nyfiken och lära sig om världen måste det finnas andra som tar hand om en och ger plats för det.
Går från utforskande till en mer presterande hjärna
Barnets hjärna utvecklas sedan till en mer presterande hjärna. Vuxna klarar av att lösa uppgifter bättre än barn.
– Vi föds med en formbar hjärna, som är öppen för erfarenheter, föränderlig, mycket bra på att lära sig, men inte så bra på att få på sig vinteroverallen och komma ut genom dörren i tid. Den omvandlas sedan till en hjärna som fungerar mycket mer effektivt och har fler långa kopplingar, men som inte är lika bra på att förändras av nya erfarenheter, säger Alison Gopnik.
Men det finns undantag där barn är bättre än vuxna. Ett av de klassiska exemplen är att lära sig ett främmande språk.
– Det klarar barn, även spädbarn, bättre än vuxna. När uppgiften kräver att man utforskar något helt nytt är det en fördel att vara en utforskare, säger Alison Gopnik.
Källa: DN
Foto: TT