Därför fastnar vissa Mellolåtar i hjärnan
Har du fått en Mello-låt på hjärnan? De flesta av oss har någongång fått en lika envis som irriterande slagdänga som spelas upp om och om igen i huvudet. Och när den väl tagit sig in, känns den nästan helt omöjlig att få ut ur huvudet igen. Fenomenet har ett namn: det kallas för öronmask – eller INMI (Involuntary musical imagery).
De här låtarna fastnar lättast i huvudet
De låtar som framför allt verkar fastna är sådana som är glada, rytmiska och har ett snabbt tempo. Det som orsakar öronmasken är att minnesfunktionen i hjärnan hakar upp sig på samma sätt som när vi medvetet repeterar en pinkod för att behålla det i arbetsminnet tills vi kan skriva ner det. Vårt arbetsminne blir alltså tillfälligt automatiserats, när vi får öronmask.
Andra forskare tror att melodin i vårt huvud hjälper oss att hamna i det sinnestillstånd som vi behöver just då. När vi ska göra en krävande uppgift kan vi alltså drabbas av en extra energisk öronmask.
Så tystar du oljudet – kanske
Det vanligaste skälet till att man får öronmask är att man nyligen hört låten. Men även musikliknande ljud och situationer förknippade med låten kan utlösa plågan. För vissa räcker det med att se bilder av musiker eller musikinstrument för att melodin ska börja spela i huvudet.
Öronmasken kan vara aktiv i timmar eller i västa fall i flera dygn. Att slippa den är allt annat än lätt, det vet alla som någongång drabbats.
– Det har gjorts försök att tränga undan maskarna med annan musik. Problemet är att man lätt fäster ännu mer uppmärksamhet vid dem och att de istället biter sig fast. Det enda som verkar fungera bra är att inte bli för bekymrad och låta dem spela tills de tröttnar., säger Fredrik Ullén, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet och konsertpianist, till SVT Kulturnyheter.
Andra innovativa förslag som ska tysta masken är att tugga tuggummi eller lyssna på en annan låt. Men det knep som verkar ha bäst vetenskapligt stöd är att helt enkelt strunta i melodin och låta den spela vidare.
Källor: Forskning.se, SVT Kultur
Foto: TT