Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Därför följer vi folk som vi stör oss på i sociala medier

01 jun, 2022
kvinna med mobil och Siri Helle
Psykologen Siri Helle är expert på våra beteenden i sociala medier. Här förklarar hon varför vuxna människor drivs av så mycket digital skadeglädje.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sociala medier ger oss insyn i andra människors liv på ett sätt man aldrig fick förr – vi får liksom så mycket MER av alla andra (på gott och ont). Tidigare var det bara de allra närmaste som delade sitt liv och sina tankar med en.

VIDEO: Därför följer vi folk som vi stör oss på i sociala medierBrand logo
VIDEO: Därför följer vi folk som vi stör oss på i sociala medier

Det enorma flödet av inlägg är ju beroendeframkallande och bjuder på många känslostormar. Dolda bakom anonyma konton och i den stora massan är det lättare att ge uttryck för sina åsikter än vad det är ansikte mot ansikte. Våra mindre sympatiska sidor göds.

Varför följer man någon som man retar sig på i sociala medier?

Framförallt influensers retar folk till vansinne med jämna mellanrum. Men varför ÄR det så många som följer influencers de mest bara irriterar sig på?

Underligt nog handlar det om strävan efter samhörighet och bekräftelse, förklarar Siri Helle för Wellness.

Annons

– Evolutionen har gjort det viktigt för oss att hålla koll på sociala normer och se till att de upprätthålls. Det är djupt mänskligt, eftersom att vi är flockdjur. Så när vi ser en person postar ett inlägg på sociala medier som vi tycker faller utanför ramarna för vad som är okej, då vaknar vår inre ordningspolis.

Att framhäva sig själv på rätt sätt är inte lätt. För varje person som retar sig på en influencer, finns en annan som älskar densamma.

– De normer som gäller nu är dels att vi ska framhäva oss själva och visa våra bedrifter, å andra sidan ska vi göra det på ett sätt som inte låter skrytigt eller töntigt. Då vill vi reglera in dem i ledet, säger Siri Helle.

Jakten på samhörighet och bekräftelse är också vad som gör att vi snabbt skärmdumpar och delar vidare till andra när något blev tokigt.

Därför avföljer vi inte bara

Men om man nu retar sig så mycket på vissa personer i sociala medier, varför avföljer vi dem bara inte?

Annons

– Vi vill inte sluta, förklarar Siri Helle, och jämför det med att äta choklad. Vår reaktion triggar en dopaminkick i hjärnan och den vill vi uppleva igen.

Vi vet också att dessa glimtar av andra människors liv inte visar hela bilden, men ändå sveps vi med i illusionen att så är fallet. Varför?

– Rent intellektuellt förstår alla att folk visar upp sina höjdpunkter, men emotionellt är vi inte på samma nivå. Man har sett i studier att även om det skrivs ut att en bild är retuscherad, får många trots det komplex av att jämföra sig med den. Att veta är inte samma sak som att känna, säger Siri Helle.

Hur påverkas vi av social medier och digital kontakt bättre än ingen?

Fler släpper den polerade ytan

Som tur är har klimatet åtminstone börjat förändras. Fler och fler visar sanningen bakom den tillrättalagda ytan och delar med sig av sina jobbiga erfarenheter, misslyckanden och dåliga dagar.

Man bör dock vara uppmärksam på om ens missunnsamhet och digitala skadeglädje spiller över till bli en alltför stor del av ens eget liv, varnar Siri Helle.

Annons

Samtidigt måste det ju också tilläggas att vi ger massor av kärlek och stöd till främlingar som vi aldrig gjort annars. Inget ont som inte för något gott med sig!

SE OCKSÅ: 5 saker du bör göra för din psykiska hälsaBrand logo
SE OCKSÅ: 5 saker du bör göra för din psykiska hälsa

Så blir du av med din digitala skadeglädje – 5 råd från psykologen

1. Analysera dig själv

Fråga dig själv varför du reagerar som du gör. Nöj dig inte med det första svaret "den är så självgod" utan försök att vara sårbar. Vad är hotat hos dig?

2. Visa självmedkänsla

Alla känner avundsjuka, missunnsamhet och sorg. Tillåt dig själv att känna det. Ta hand om din sårbara sida.

3. Gläds med personen

Du behöver inte, men om du vill utmana din missunnsamhet, kan du anstränga dig för att skriva en fin kommentar som du faktiskt menar. Det finns säkert någon detalj som kan du kan ge en genuin komplimang för.

4. Se över flödet

Avfölj personer som mest väcker avundsjuka och missunnsamhet. Följ personer som inspirerar och motiverar dig istället.

5. Agera

Finns det något du kan göra för att ta ett steg mot det där du upptäckte att du längtar efter? Hitta en kul träningsform, umgås med familjen eller gå ut mer.

Foto: TT, Erik Ardelius

Källa: Wellness

Annons